II. Kenese ArtFeszt: a művészetszeretők ajándéka


2023.07.30 - Balatonica
színes szoknyák tánc

A Kenese ArtFeszt összművészeti fesztivált gyermekes családok és művészetszerető fiatalok számára alapították tavaly. Az idei kiadás augusztus 9. és 13. között valósul meg, mintegy 20 eseménnyel, Balatonkenese különböző pontjain.




Balatonkenesén és a szomszédos Balatonakarattyán több művész él vagy gyökerei ehhez a két településhez nyúlnak vissza. A helyi művészek összefogtak és éltek az EKF adta lehetőséggel: egy olyan programsorozatot hoztak létre, melyben első sorban a gyermekes családokat és az ifjúságot szeretnék megszólítani a művészetek közösségépítő ereje által, kiegészítve a település már meglévő programjait. A Kenese ArtFeszt-ben a művészek a fővárosban és külföldön megszerzett tudásukat szeretnék a helyi közösséggel megosztani és remélik, hogy ezáltal e közösség erősödni fog.

A nyári többnapos összművészeti fesztivál megrendezése mellett a szervezők vállalták, hogy felvezető- és utófoglalkozásokat, koncerteket szerveznek, a tavaszi, őszi és téli hónapok alatt is. Így volt része a kenesei közösségnek tavaly és idén is baba-mama foglalkozásban, zenés mesékben, hangszerbemutatókban, kreatív képzőművészeti foglalkozásokban és néptáncoktatásban is. A foglalkozások a nyári fesztivál alatt is folytatódnak, kiegészítve klasszikus, jazz, népzenei koncertekkel és közösségi eseményekkel, úgymint táncbemutatók és -beavatók. A tavalyi fesztiválón a flamenco, a tangó és a cigány táncok világát ismerhette meg, sajátíthatta el a Kenese Art Feszt közönsége.

 

 

A helyszínválasztásnál szempont volt tavaly és az idei év folyamán is, hogy a Kultúra Háza falai közül kilépve belakjanak más tereket is, úgymint a Könyvtárkert, a strand melletti pavilonsor központi tere, és hogy zene és énekszó csendüljön fel a református templomban, vagy a Tájház körtefájának hűse szolgáljon az események színhelyéül. Egyszóval kikerülni a megszokottból, közelebb a közösséghez.

Ízelítő az idei programkavalkádból: Sipos Csaba (ütőhangszerek) és Hajas Szilárd (fuvola) klasszikuszenei koncertje, sanzon est és operaszerenád Baranyai Anett operaénekessel és énekestársaival, citerasz – citerabeavatól Bucz Júliával, helytörténeti séta Tóth Istvánnal, barokkzenei est Füredi Veronikával, a Romani Design Együtt Berhidáért programjának bemutatkozó estje énekszóval és divatbemutatóval, papírmerítés Haránt-Miklós Melindával, néptánc beavató és táncház Cserna Krisztával és Vörös Árpáddal, flamenco bemutató és beavató Pirók Zsófiával és Lippai Andreával, Klezmer családi koncert... A fesztivál Tóth Sára alternatív zenei performanszával zárul.

 

Forrás és fotók: veszprembalaton2023.hu

KAPCSOLÓDÓ

>> BALATONFÖLDVÁRON MEGÚJUL A KULTKIKÖTŐ SZÍNPADA

>> BALATONKENESÉN MEGÚJULT A KÖZÖSSÉGI TÉR