Hol ölelhetjük át az Év Fáját?


2023.10.22 - Balatonica
fát átölelő női kezek

A szekszárdi Remete-kápolna kertjében álló berkenyefa nyerte el idén Az év fája címet az Ökotárs Alapítvány online megrendezett voksolásán. A 2010 óta minden évben megszervezett versenyre idén 21 fát jelöltek, majd a szakmai zsűri választotta ki a 9 döntőst.




A 2023-as Év Fája egy 150 éves házi berkenye (Sorbus domestica), amely fafajta manapság természetvédelmi oltalom alatt áll. Akár 300-400 évig is él. Roppant kemény a fája, vízimalmok faszögei, puskatusok és prések orsói készültek belőle. Gyümölcse apró körtére, vadalmára emlékeztet, ízletes, de csak szottyósan (túlérettre puhulva) fogyasztható, amikor már 30-40 százaléknyi a cukortartalma. Pálinkája ínyencség, egykor aranyárban mérték, a királyok főzetének nevezték. A díjazott fa Szekszárdon, az 1751 és 1757 között épült barokk Remete-kápolna kertjében áll.

 

Forrás: Az Év Fája

 

A különdíjas egy fűzfa lett Hajdú-Bihar vármegye legészakibb csücskéből, Újtikos község Hunyadi utca mögötti ligetében, amely valamikor a Tisza egy ága volt, de arról levált vagy leválasztották. A dimbes-dombos, pici tavakkal tarkított terület mindig megmozgatta a falusi gyerekek fantáziáját. Sok generáció mászta az öreg fűzfát, töltötte a gyerekkori nyarak nagy részét az árnyékában.

A zsűri döntése alapján a 2023-as Hős fa címet a győrszentiváni tölgyes kapta. Az indoklás szerint a tölgyek és az általuk őrzött homokvidék sétáló családokat és kerékpárosokat vonzanak egész évben, a kis tisztás pihenésre, játékra csábít. A helyi általános iskola tanösvényt helyezett ki, hogy bemutassa a terület értékeit, 2022-ben a tölgyest helyi jelentőségű, védett természeti területté nyilvánították.

 

Forrás: kultura.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MERRE NŐNEK EURÓPA LEGSZEBB FÁI?

>> EZEK MIND ERDŐREZERVÁTUMOK