Hol húzódik az életveszélyes marásvonal?


2023.08.17 - Balatonica
férfi kezek víz alatt

A Balaton medrében, pár száz méterre a parttól húzódik egy árokszerű képződmény, az úgynevezett marásvonal, amely elsősorban a déli parton életveszélybe is sodorhatja a felkészületlen strandolókat. A vízügyesek elkészítették a balatoni marásvonal teljes térképét.




A marásvonal teljesen természetes képződmény, régóta velünk van, mégis kevesen vesznek tudomást tóla. A balatoni marásvonal térképét egész pontosan Szakter Roland, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referense készítette el. A vele készült intetjúból idézünk.

A Balaton valójában nem egy feszített víztükrű medence, aminek egyenletes a lejtése, hanem egy élő tó, amit a hullámzás, a viharok időnként átrendeznek, és a meder morfológiájának megvannak a kockázatai. Az északi part egy gyorsan, de egyenletesen mélyülő mederrel rendelkezik. A déli parton sokkal szélesebb ez a sekély vizes rész, viszont amikor elérjük a marásvonalat, ott két métert is tud mélyülni akár 30-40-50 méteren belül. Tehát úgy képzeljük el, mint egy vízalatti árkot

Ha a strandokon kihelyezett bójákon belül maradunk, akkor nem kerülünk hirtelen mély vízbe. Azt viszont tudni kell, hogy két marásvonal van a déli parton. Az egyik ez a hirtelen vonal, ami 150-180 centis vízmélységtől indul, viszont a parthoz közelebb is kialakul egy marásvonal a hullámzás miatt. Ott sokkal kisebb, mintegy félméteres mélyedést jelent: ez a külső marásvonal. Amihez ráadásul még a kiemelkedések, az úgynevezett turzások is hozzájönnek, amelyeket a víz épít a mélyedésekből, a marásvonalból kiszabadult mederanyagból. A kisgyerekeknek ez a szakasz is veszélyes terület.

A marásvonal szabad szemmel nem látható, legfeljebb nagyon szeles időben szokott kirajzolódni, amikor nincs strandidő. A vízibicikliről vagy SUP-ról vagy matracról való ugrásnak a másik veszélye, hogy egy turzásra landolunk, azaz nem eléggé mély vízbe, ezért is ajánlatos kerülni a fejesugrást a déli parton. A strandolók mellett a vitorlásoknak is figyelniük kell ezekre a változó mederviszonyokra. Hiába rekord mély a víz a tihanyi rév körül, közvetlen mellette, délre van a szántódi homokpad, ahol viszont már hajózási szempontból túl sekély a víz. Ezért mindig a kibójázott hajózó úton kell menni.

A teljes interjú itt olvasható.

 

Forrás: vizimentok.hu / hirbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> TESZTELTÉK A VÍZIMENTŐK CSODAESZKÖZÉT

>> ÜTŐS KISFILM JÖTT KI A VÍZIMENTŐK MUNKÁJÁRÓL