A világ kedvenc kamaszkönyvei


2023.08.24 - Balatonica
könyvtár polcok

Egész nyáron azt hallgattuk, hogy minek kell lekerülnie és mi maradhat fenn a könyvesboltok Young Adult szekciójában. Körbenéztünk, hogy a világ más országaiban vajon mit olvasnak a legszívesebben az iskoláskorú könyvmolyok.




TOMORROW, AND TOMORROW, AND TOMORROW (US)

Az Amazon 2022-ben az év könyvének választotta a 45 éves Gabrielle Zevin ötödik nagyregényét. A történet 30 évet ölel át, és nagyjából két videójáték fejlesztő hihetetlen sikertörténetét meséli el a főiskolás évektől kezdve. A két főszereplő Sam és Sadie mindvégig szeretik egymást, de a vonzódásukat és minden egyéb érzésüket, vagy akár az életükben megesett fordulópontokat elsősorban az általuk legyártott videójátékokban élik meg, a kézzelfogható valóságban kevésbé. A könyv azonnali bombasiker lett, máris eladták a filmjogokat a Paramount Stúdiónak.

 

LOVELESS (UK)

A brit Alice May Oseman negyedik regénye (az ő képregényéből forog a Netflix Heartstopper tinisorozata) egy olyan egyetemista lányról (Georga) szól, aki sehogyan sem tud szerelembe esni, ellenben rengeteg más érdekli az életben. A barátai (Pip és Rooney) segítségével rájön, hogy az ő életének más céljai lesznek, mintsem hogy rátaláljon a Nagy Ő-re, és ezzel semmi baj nincsen. Mindeközben megismerhetjük az angol egyetemi színtársulatok szórakoztató közegét és sokféleképpen szerethető figuráit.

 

TSCHICK (NÉMET)

Wolfgang Herrndorf könyve bő évtizede az eladási listák élén áll, 2016-ban film is készült belőle. Két, az élet értelmét kereső osztálytárs (Maik és Csikk) epikus road movie-ja a regény, amely átvezet az egykori Kelet-Németország mai tájain és bevilágít a 21. századi kiskamaszok egyszerre dühös és szeretetéhes lelkivilágába, valahogy úgy, ahogy a múlt században Salinger Zabhegyezője tette.

 

ICI ET SEULEMENT ICI (FRANCIA)

A világszerte milliós példányszámú Tükörjáró fantasy-sorozat szerzőnőjétől. Christelle Dabos vadonatúj könyve egy olyan képzeletbeli tanintézetben  játszódik, ahol egy rejtélyes Herceg előre kiosztja a diákok lehetőségeit és szerepeit. Ebben a tanévben azonban különös mód semmi sem az elvárások szerint működik, sőt: egyszeri repedések mentén szép lassan fellázad és újjászületik az iskola közössége. A könyv azt vizsgálja, mennyire találhatsz rá a saját utadra és hangodra egy közintézmény szigorú keretrendszerében.

 

LA MIA CASA É DOVE SONO (OLASZ)

A Mondello-díjas életrajzi regény a másodgenerációs szomáliai-olasz Igiaba Scego kamasz éveit örökíti meg. Szülei szülőföldjén polgárháború dúl, miközben őt kizárólag az érdekli, hogy melyik fiúval csókolózzon a suliban. Számára a fekete kontinens leginkább a tündérmesék földje, mígnem szép lassan a tudatára ébred, hogy egy nagyon is valóságos hely, ami ráadásul az ő identitását is formálta. A szerzőnő azóta több nagyregényt szentelt jelentős afro-olasz női életműveknek.

 

LA CIUDAD DE LAS BESTIAS (SPANYOL)

Az egykori chilei elnök másodunokahúga, Isabel Allende napjaink legismertebb spanyol nyelven alkotó írója. Első kamaszoknak szánt könyvét 2002-ben jelentette meg (egy évtizeddel kislánya halálos betegsége után), amelyben egy kalandos expedíciót követhetünk végig a messzi Amazonas-vidéken. A küldöttség tagjai között van két kiskamasz, Nadia és Alexander, akik a Köd Népének irányításával rátalálnak saját totemállataikra, a Sasra és a Jaguárra. Innentől elszabadul a fantázia és köteteken át árad a mese a mágikus realizmus végtelen birodalmában.

 

Forrás: Goodreads, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> FRISSÍTŐ KÖNYVAJÁNLÓ A NYÁRI SZÜNIDŐRE

>> Z-GENERÁCIÓS TALÁLKAHELYEK