A 3 legnépszerűbb balatoni úticél


2023.08.16 - Balatonica
három pohár fehérbor koccint

A június-júliusi komoly visszaeséshez képest az augusztusi szállásfoglalások végre optimistább képet mutatnak a hazai turisztikai trendekről. Egy szállásközvetítő oldal közzétette az országos foglalási adatait, így ráláttunk a legnépszerűbb balatoni desztinációkra is.




Miközben a belföldi turizmusban visszatartó erő, hogy egyre nehezebb kigazdálkodni egy családi nyaralást, addig a külföldi turisták számára töretlenül népszerű vonzerővel bírunk. A vendéglátósok összességében mégis inkább borúlátóak, ugyanis az árak drasztikus emelkedésével a szezon első felében nem tartott lépést a kereslet. A foglalások jellemzően 1-2 éjszakára szóltak. A szállásadók abban reménykednek, hogy augusztusban és ősszel még behozhatnak valamennyit a korábbi lemaradásból. 

A szallas.hu belföldi szállásközvetítő cég országos ranglistán tette közzé, hogy melyek a legnépszerűbb foglalási találatok. Az országos lista első tíz helyezettje között három Balatonhoz közeli települést is találunk. Ezek SIÓFOK (országos első), BALATONFÜRED (országos hatodik) és HÉVÍZ (országos nyolcadik). Az idén 55 éves Siófok ezek szerint sikeres kampánnyal zárja a szezont. Balatonfüreden pedig számos beruházás és rendezvény kapcsolódott be a Veszprém-Balaton EKF programévbe, ezáltal erős hátszelet kaptak. A lista további helyezettjei (Balatonlelle, Keszthely) arról is informálnak, hogy megtörni látszik a Balaton-felvidék elsőbbsége, és a magyarok egyre szívesebben tartanak a déli vagy nyugati partszakaszhoz, amikor nyaralni indulnak (ez is összefüggésben lehet az árakkal).

A cég végül kiemelte, hogy a magyarok meglepően kis számban mennek a hotelekbe, ha pihenni indulnak, és ez a tendencia országos. A szállástípusok közül a nem hotel típusú szálláshelyek a foglalások 74 százalékát teszik ki, közülük is az apartman a legkeresettebb (32%) – igaz, ezek a preferenciák nem az idei év hozományai.

 

Forrás: pénzcentrum.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EGYRE TÖBB KÜLFÖLDI VÁLASZTJA A BALATONT

>> 30 SZÁZALÉKOS VISSZAESÉS A BALATONI TURIZMUSBAN