7 trükk, amivel elűzhetjük a januári rossz hangulatot


2024.01.08 - Balatonica
mosolygó kapucnis férfi téli havazásban

Január második hetére kifejezetten télies időt jósolnak nekünk. Tagadhatatlan, hogy ilyentájt nincs könnyű dolgunk, ha vidáman és energikusan szeretjük élni a mindennapjainkat. 7 egyszerű praktikát osztunk meg veletek, ami erőt adhat a januári félhomályban.




kelj fel időben!

A sötét reggelekkor gyakran érzünk rá késztetést, hogy 20-30 perccel tovább szundikáljunk az ágyban. Teljesen érthető a reggeli enerváltáság, azonban minél tovább húzzuk a felkelést, valójában annál fáradtabban fog indulni a nap, ami a folytatást is jelentős mértékben beárnyékolja. Az életmódszakértők javaslata tehát az, hogy magabiztos lendülettel lökjük ki magunkat az ágyból és hagyjunk időt minél több tevékenységre (kis mozgás, zuhanyzás, reggeli, zenehallgatás, beszélgetés), mielőtt elkezdődnének a napi feladataink.

 

táncolj minél többet!

A zenére mozgás nem egyenlő a bulizással. Az ünnepek alatt ettünk-ittunk eleget és ha szerencsések vagyunk, társaságból sem volt hiány. A spontán táncolás leginkább azt a gondolatot teszi láthatóvá, hogy bármikor kiléphetek a tespedtségből és motiválatlanságból (=megmozdulni sincs kedvem), a kapcsoló tehát nálam van és nem az időjósoknál. A kedvenc zenékre, saját ritmusban táncolás egyébként is boldog emlékeket hív elő gyerekkorból, fiatalkorból, ami újabb pozitív érzéseknek fog megágyazni. 

 

testesítsd meg az energiádat!

Gyakran hangoztatott tételek, hogy eltűnt, elfogyott vagy lemerült az a valami, amitől jó kedvünk szokott lenni. Nos, akkor képzeljük el, hogy mi is az valójában (kitalálhattátok: mindenkinek más) és szerezzük vissza légzőgyakorlatok, meditálás, jóga vagy bármilyen egyéb test-elme-lélek egyensúlyát támogató tevékenység segítségével. Lesz, akinél a levegővételre fókuszálás, másnál a fény, a napfény felé fordulás, megint másoknál egy mozdulat vagy épp a csend hosszú kitartása hozza vissza azt az élményt, hogy az erő velünk van, még akkor is, ha messzebbre kell nyúlnunk érte, hogy elérjük. Ha rájöttünk, mitől ül mosoly az arcunkra és lesz eggyel könnyebb a súly a vállunkon, attól kezdve minden nap látogassunk el ahhoz az erőforráshoz.

 

találd meg a saját embereidet!

Ha tetszik, ha nem, az ünnep a kötelező körökről is szólt. Ellátogattunk minden olyan családtaghoz, akikhez talán csak egyszer az évben, és azokhoz is, akikhez kizárólag az illem vitt el, semmi más. A január-február nem véletlenül ereszti el ezeket a szigorúan megkoreografált együttléteket, ilyenkor van elég tér, hogy kizárólag azokkal találkozzunk, akiknek vágyunk a társaságára. Keressük fel vagy akár fedezzük fel újonnan azokat a közösségeket, ahol úgymond önmagunk tudunk lenni, de legalábbis, ahol a legkevesebb viselkedés nélkül tudunk jelen lenni, és semmi más tennivalónk nem lesz, csak legyünk minél többet jelen ezekben a társaságokban.

 

csinálj valami hülyeséget, csak úgy!

Valamilyen félreértelmezett egyetértés van az emberek között, hogy januárban komolyan kell venni a dolgokat. Hát most eláruljuk nektek, hogy nem kell, semmilyen racionális magyarázat nem támasztja alá ezt az elvárást. Például sokan ilyenkor tartanak száraz hónapot vagy mondanak le egyéb káros szenvedélyekről. Miért pont ilyenkor, amikor a legtöbb biztatásra van szükségünk a minimum teljesítéséhez? Ehelyett pont az ellenkezőjét javasoljuk: mindenki találja meg a hülyéskedés rá legjellemzőbb módját és önfeledten gyakorolja azt! Ilyenkor ér, mindannyiunknak jól fog esni a röhögés.

 

vegyél forró fürdőket!

Ezt a tételt valóban felesleges magyarázni: a hidegen vacogó, nyúzottan csípős időben jól esik a forró kádfürdő, vagy aki megteheti, annak a gyógyfürdő, a masszázs, a wellness. Ezt tényleg ne gondoljuk túl, csak figyeljük a testünk jelzéseit, és érezni fogjuk, hogy mikor melyik esik a legjobban, és ha valamire, erre igazán érdemes kiköltekeznünk. Ha marad az otthoni kád, azt is fel lehet dobni kényeztető luxusélménnyé gyertyákkal, illatosítóval, fürdősóval, kellemes háttérzenével. És persze ugyanennyire fontos és hatásos a rendszeres hidratálás (=igyatok sok vizet!).

 

feküdj le időben!

Ugye azzal kezdtük, hogy időben keljünk ki az ágyból, hogy minél több természetes fény jusson el hozzánk. Ennek logikus előfeltétele, hogy időben, a szokásosnál akár kicsit korábban zárjuk le a napokat. Hacsak nem életbevágó, ne ebben az időszakban bizonyítsuk be végtelen túlórákkal, hogy mi vagyunk a munka hősei, és ugyancsak ne a legrövidebb nappalok idején sűrítsük tele a naptárt az újévi fogadalmainkat kergetve. Egyik sem fog kifizetődni. Amire a legnagyobb szüksége van a szervezetünknek az évszak túléléséhez, az a nyugodt alvás vagy relaxáció.

 

Forrás: Guardian, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIT ÍGÉR A SÁRKÁNY ÉVE?

>> TASTE BALATON: VADONATÚJ GASZTROFESZTIVÁL JÖVŐ TAVASSZAL