# tiszta udvar rendes ház


2022.11.05 - Balatonica
sok kis seprű

Sokszor elég egy ember a változáshoz. A szenegáli Dakarban egy férfi videózni kezdte, hogy kitakarítja a környék utcáit és növényeket ültet a tetőteraszán. Mostanra tizenöt ország városi közösségei csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy tisztábbá és zöldebbé tegyék a lakóhelyüket.




Dakarban, Szenegál fővárosában a légszennyezettség két és félszerese az Egészségügyi Világszervezet irányelveinek. Abdou Touré, a város 50 éves lakosa egy nap megelégelte, amit maga körül látott. Egy nap rájöttem, mennyi szemét hever körülöttem. Úgy döntöttem, hogy állványra teszem a telefonomat, majd időközönként lefilmezem a takarítást. Azért tettem fel a közösségi médiára, hogy arra ösztönözzem az embereket: vállaljanak felelősséget saját környezetükért - idézi fel a 2019-es indulást a férfi.

A közösségi média erejének köszönhetően üzenete 15 afrikai országba elterjedt, mindenhol a helyi közösségek sajátos fejlesztésére használják fel megközelítését. A #QuartierVertChallenge (Kihívás a Zöld Lakókörnyezetért) ernyője alatt Mauritániában az erdőfelújítás népszerűsítéséért tartanak iskolai foglalkozásokat, Elefántcsontparton a műanyaghulladék eltakarítására összpontosítanak, de ugyanígy Csádban, Togóban, Ghánában és a többi országban mindig helyspecifikus problémákból hirdetnek kihívást. A projektet az Unesco Green Citizens nemzetközi program is felkarolta.

Abdou ezzel egyidőben egy városi gazdaság telepítésén dolgozik a saját háztetőjén, ahol olyan növényeket termeszt, mint a káposzta, az eper, a menta vagy az alma. Ez egy oázis Dakarban, ahol szinte nem is léteznek zöldterületek. A tetőkert hozzájárult ahhoz, hogy az üzenete pillanatok alatt elterjedjen. 

 

Magyarországon utoljára a TISZTA UDVAR RENDES HÁZ volt némileg ehhez fogható kezdeményezés. A mozgalmat dr Seres Géza ötlete nyomán indították el az '50-es évek végén, aminek az volt a célja, hogy a környezetét mindenki tartsa rendben. A részvétel többféle módon volt lehetséges. Nevezés útján vagy, a felelősök végigjárták a települést és a szemrevételezés után adták át az elismerő táblát, amit nem mindenki kaphatott meg. Ez egyfajta kitüntetés volt. Valódi presztízsértékkel bírt, aminek minden településen szigorú feltételei, hagyományai voltak. A portát rendben kellett tartani. Nem csupán virágokkal övezni, konyhakerti növényekkel hasznosítani hanem tisztán, rendben tartani.  Éppen ezért nagy becsülete volt ennek a táblának, és büszkén szögelte ki mindenki, aki megkapta. (Sokszínű vidék, 24.hu)

 

Forrás: DW, Fotók: Unsplash és Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> TRAGIKUS HAJÓTÖRÉS HOZOTT ZENEI FELLENDÜLÉST