Tragikus hajótörés hozott zenei fellendülést


2022.11.04 - Balatonica
elektromos szintetizátor

Az afrikai zene nem egyenlő a világzenével. Meglepően izgalmas és erős az elektronikus vonal. A Zöld-foki szigetek mindezt ráadásul egy rejtélyes hajótörésnek és függetlenedési vágyuknak köszönhetik.




Mit tudunk a Zöld-foki szigetekről? Tudjuk, hogy tíz vulkanikus szigetből áll, melyek a Zöld-foktól nyugatra, az Atlanti-óceán közepén lebegnek. Egyik hivatalos nyelve a portugál, hiszen felfedezése után évszázadokig portugál gyarmat volt, ahol virágzott a rabszolga-kereskedelem és a kalózélet. 1975 óta független, Afrika talán legbékésebb szeglete, a turizmusából tarta fenn magát.

A player.hu cikkének köszönhetően most azt is megtudtuk, hogy egészen hihetetlen módon indult be a zeneipar Zöld-fokon. Történt ugyanis, hogy 1968-ban eltűnt egy teherhajó, a fedélzetén értékes Hammond-orgonákkal és egy rakás legújabb típusú Korg és Moog szintetizárorral, amelyeket Baltimore-ból Rio de Janeiróba szállítottak, hogy az ottani expón továbbadják őket. Hónapokkal később ugyanez a hajó és érintetlen rakománya partra sodródott São Nicolau szigeténél, a legénység azonban rejtélyes módon eltűnt.

Azokat az éveket írjuk, amikor az őslakos helyiek a gyarmati állapotokból való függetlenedésért küzdenek világszerte, így Zöld-fokon is. Az itteni mozgalmár vezető, Amílcar Cabral parancsba adta, hogy a rendőrség által lefoglalt sokszáz hangszert demokratikus módon osszák szét a szigetcsoport iskolás korú tanulói között. Az ország összterülete egy magyarországi megyéjével egyenlő, összlakossága alig haladja meg a félmilliót. Az ingyen zsákmányból minden családnak jutott.

A függetlenedés utáni éveket, a '70-es és '80-as évtizedeket egyfajta zenei forradalom övezte, amelyre a futurisztikus hangzás és az elektronikus népzene volt a jellemző. Az addigra kitanult szintetizátorokkal korszerűsítették az őslakos néptáncok (morna és coladeira) kísérőzenéit, valamint a sokáig betiltott harmonika alapú funana zenei előadásmódot. Mindebből a zenei csemegékre szakosodott Analog Africa kiadó az alábbi gyűjtést tette közzé, hogy bárki ráérezhessen a Zöld-foki rituálék és szabadságvágy különc egyvelegére.

Aki pedig afrikai hangulatra vágyik a Balaton környékén, várja ki a húsvéti újranyitást és keresse fel akkor a balatonedericsi Afrika Múzeumot és Állatkertet.

 

Forrás: Guardian, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> BARNA ZAJT HALLGAT A FÉL VILÁG, HALLGASSUNK BELE MI IS!

>> 5 FESTŐI TÓVIDÉK ÖT KONTINENSEN