Folyamatosan újul és szépül a fenséges Festetics-kastély


2024.02.25 - Balatonica
keszthely kastélypark

A keszthelyi Festetics-kastély és a gyönyörű kastélypark az 1880-as években nyerte el ma ismert méreteit és végleges formáját. Ahogy az építése, úgy a felújítása is szakaszosan tud megvalósulni. Az elmúlt hónapok átadásai után megint sok újdonsággal fog szolgálni a látogatóknak.




A keszthelyi Festetics-kastély a 18. század közepétől 200 éven keresztül Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családjának, a Festetics családnak az otthona volt. Ma Helikon Kastély néven muzeális intézményként működik. Itt található az egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtár eredeti gyűjteménnyel és berendezéssel, a 60 darabos gyűjteményt felvonultató hintókiállítás, a néprajzi és képzőművészeti ritkaságokkal kiegészített vadászati kiállítás, az egzotikus pálmaház és madárpark, és még számtalan látnivaló. Maga a hatalmas kastély és park ugyan nem sérültek meg a második világháborúban, de az elmúlt évtizedek mégsem kímélték őket, így a várva várt felújításnak rengeteg részletre kellett kiterjednie, csakis lépcsőzetesen lehetett megvalósítani a pályázást és kivitelezést.

 

 

A legújabb ékkövek a ragyogó főúri ebédlő, amelynek fő látványossága a műtárgyakkal gazdagon megterített fenséges asztal, a tükörterem interaktív elemei, miáltal kicsik és nagyok egyaránt könnyebben megismerkedhetnek a kor szokásaival, a hercegasszony, a kis herceg és a szobalány egykori szobái az enteriőr kiállítás részeként, a történelmi játszóház az egykori Fejőházban, egy kerti kisvasút a Vadászterem és a Madárpark között, valamint egy modellvasút-kiállítás. Ezekről fényképes beszámolót itt találtok.

A Fenyves-allé végében található Fenékpusztai Majorságot, a lótenyésztés egykori fellegvárát szintén 2023 decemberében adták át újonnan: az öt éven át tartó munkálatokat 1,5 milliárdos uniós támogatás fedezte, ezen belül a kiskastély, a borjú- és gulyaistállók frissen berendezett kiállításokkal várnak, a régi kancaistálló pedig mostantól komplex szabadidő-központként fog funkcionálni, ugyanakkor 12 lónak is jutott még hely.

 

Forrás: funzine / magyar építők, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> JÚLIUS ELEJÉN VISSZATÉR A KESZTHELYFEST

>> ÚJRANYITJA KAPUIT A HÓFEHÉR KASTÉLY