Zenével ünnepelni a naplementét


2022.05.08 - Balatonica
Zenével ünnepelni a naplementét

Marga Sol több mint 15 éve dolgozik dj-ként, zeneszerzőként és zenei producerként. Több tucat lemezt adott ki, saját lemezkiadója van, szinte hazajár Ibizára zenélni és a Balatonica Rádiónak is kétheti rendszerességgel készíti Balearic Waves rádió show-ját. Májusban több helyszínen is élvezhetjük a szettjeit, ennek kapcsán kérdeztük érzésekről és tervekről.




Legutóbb szeptemberben jártál Magyarországon, amikor a Dj az Öbölben fesztiválon játszottál. Milyen volt a közönség? 

A tavalyi volt az első fellépésem Magyarországon. Játszottam Budapest belvárosában és a Balatonon, a Dj az Öbölben fesztiválon. Meglepődtem, milyen jól fogadott a közönség, és milyen jó energiák voltak. Jó emlékeim vannak erről, és alig várom, hogy újra Magyarországon zenéljek.

Hogy tetszett a Balaton és a vízparti közeg? 

Csodálatos élmény volt a Balatonnál játszani, mintha a tengerparton lettem volna, és az egészet megkoronázta egy vitorlás kirándulás a tavon. Ez a hely olyan, amit egész évben lehet élvezni, de még inkább a nyári partik alkalmával.



Hogy látod, milyen a közönség a pandémiát követő nyitások óta? Megváltoztak a szórakozási szokások?

Egyértelműen érezhető a járvány hatása a közönségen is. Az emberek bezárkóztak az otthonaikba, és mentálisan is zárkózottabbak lettek. A határok megnyitásával, és ahogy a járvánnyal kapcsolatos adatok is javulni kezdtek, érezhetővé vált, hogy vágynak a szabadságra, az utazásra, a szórakozásra, hogy újra legyen szociális életük és új élményekkel gazdagodjanak. Ezen a nyáron rengeteg a fellépésem, nagyon sok ajánlatot kaptam, és tapintható az izgalom a levegőben, hogy közeleg a nyár!

Hogy élted meg a kényszerű szünetet? Mibe fordítottad a felszabadult energiáidat? Gondolkoztál esetleg szakmaváltáson?

Őszintén szólva, eleinte nagyon megkönnyebbültem: pihentem és kikapcsolódtam. Úgy tűnt, megállt az idő és az egész világ mintha lelassult volna. Magam lehettem, nem volt nyomás rajtam az elvárások és a határidők miatt. Kevesebb fellépésem volt, azok is sok megkötéssel, de emiatt a produceri és szerzői munkákra tudtam jobban fókuszálni. Sosem gondoltam arra, hogy hivatást váltsak, zenélni szeretnék egész életemben. Akadnak kisebb változások, de a zene minden formájában az életem értelme. 

A Natural High albumod minden száma kellemesen elringat, nyugalmat sugároz, igazi „lockdown” chill. Mi inspirálta a dallamokat?

A pandémiának voltak pozitív hatásai is. Nem kellett külső tényező, hogy boldognak érezzük magunkat, nem volt szükség mások visszajelzéseire, hogy érezzük, létezünk. Épp ellenkezőleg: kiderült, a boldogság bennünk rejlik, és bizonyosan létezünk. A lezárások alatt készült albumnak a Natural High címet adtam, mert ezt éreztem miközben alkottam, és ezt az üzenetet szerettem volna a zenével átadni, hogy a járvány alatt magunk felé fordulhattunk, hogy felismerjük, mi igazán fontos az életben, meglássuk a valódi értékeket, és azt, ami boldoggá tesz bennünket.

Korábban egy interjúdban említetted, hogy szeretnél filmzenét írni. Közelebb kerültél ehhez a vágyadhoz? Milyen jellegű filmhez tudnád elképzelni a zenédet?

Rövid filmekhez és dokumentumfilmekhez volt alkalmam zenét írni, de szeretem a kihívásokat, minél messzebb mehetek a cél irányába, annál motiváltabbnak érzem magam. Különféle feladatokra és tapasztalatokra vágyom. Még nem találkoztam a megfelelő filmzenei kihívással, de ha lenne lehetőségem, a természet szépségét vagy valamilyen életeseményt bemutató dokumentumfilmhez, esetleg drámához írnék szívesen zenét. 

Hogyan határoznád meg a zenei műfajt, amiben alkotsz? Melyik műfaj áll hozzád a legközelebb?

Az emberek leginkább chillout művészként gondolnak rám, habár soulful és deep house zenéket is írok. Ezek a műfajok egyébként összekapcsolódnak. Szerintem a zene, amit létrehozok a baleári chillout és deep house stílusba illeszkedik. De mindig nagyon nehéz szavakkal kifejezni, hogy mit csinálok valójában, ezért is szoktam csak annyit mondani, hogy zenét készítek. 

Mindeközben dj-ként játszol deep house-t, organikus house-t, időnként vannak progresszív szettjeid, mint a tech house vagy melodic techno. Okoz bármiféle nehézséget, hogy válts a stílusok között szerzőként és dj-ként?

Egy csöppet sem! Ikrek csillagjegyben születtem, így természetesen hordozom mindkét irányzatot. A chillout zene az, ami a lelkemből fakad, ez képviseli a jókedvű és könnyed karakteremet. Szeretem élvezni az életet, szeretem a tengerpartokat, a naplementét, a hullámokat, a pálmafákat, a nyugodt energiákat. Számomra a chillout érzelmekkel teli, luxus zene, amely egyszerre kikapcsol és inspirál. Ugyanakkor a fellépések során, a fesztiválokon és klubokban megmutatkozhat a másik énem, az energikus oldalam, amikor dallamos deep, organikus, esetleg progresszív vagy éppen tech-house zenét játszom. Szeretem az ilyenkor szétáradó adrenalint, azt, ahogy eggyé válunk a közönséggel, ahogy a zene ritmusára egyszerre dobban a szívünk. Azt szoktam mondani, hogy a fellépéseim során folyamatos párbeszédben vagyok a közönséggel: mondanom kell valamit vagy meg szeretnélek lepni valamivel, de közben figyelem a reakciódat, és a cél az, hogy felszabadítsam az érzéseidet és hogy végtelen mosolyt varázsoljak az arcodra a „mondandómmal”, azzal amit a zenémmel közlök veled. 

Bejártad a világot a zenéiddel szerzőként és dj-ként. Látsz különbséget a közönségeid között? Vannak kedvenc helyeid, ahova szívesen visszajársz zenélni?

Több helyről is kaptam ajánlatot, hogy legyek a klub rezidens dj-je, de mindet visszautasítottam. Szeretem, ha sokféle helyen zenélhetek, ez a szépsége a hivatásomnak. Mindenhol más a közönség, más energiák vannak, más történetek, és ez motivál. De mindig hálás vagyok, ha visszatérhetek a kultikus helyre, ahol a chillout zene megszületett, a Cafe del Mar-ba, Ibizára. Idén júniusban is fellépek ott, és alig várom, hogy több száz emberrel együtt ünnepeljem a naplementét a parton, halljam a hatalmas tapsokat, amellyel éltetik a Napot. Ez az a hely, ahol pontosan azt a zenét játszhatom, ami legbelülről fakad ebben a környezetben. Egy hely, ahol kezdhetek baleári chillout szettel és a naplementét követően folytathatom deep és organikus house zenével egészen az este végéig. Egy hely, ahol nyugovóra kísérjük a Napot és elkezdhetjük az álmodozást. 

Hol találkozhat veled a magyar közönség a nyáron?

Nagy örömömre szolgál, hogy több helyszínen is játszom a nyáron Magyarországon, köztük vízparti bárokban és fesztiválokon. Forgatunk egy különleges videót a Balatonica Rádióval, ahol kéthetente saját műsorom van „Balearic Waves” címmel. Május 14-én, napnyugtakor játszom a Dj a Szőlőben eseményen, aminek egy Balaton felvidéki csodálatos és természet közeli helyszín ad otthont Paloznakon, majd másnap a Mala Gardenben, Siófokon ismét fellépek. Itt inkább Café del Mar-os, chillout szettel készülök, ami illik a hely luxus színvonalához, míg a Dj a Szőlőben rendezvényen inkább house irányzatokat prezentálok. Mindkét esemény fő attrakciója természetesen a naplemente, amit pont a szettjeim alatt csodálhatnak meg, akik oda látogatnak. 

A fellépéseken kívül dolgozol új zenei projekten is. Mesélnél ezekről?

A korábbi nagy sikerű közös dalok után új számokon dolgozunk Digby Jones-al, aki egy híres művész a Cafe del Mar csapatból. A tervek szerint idén nyáron jelenik meg az album. Ezen kívül készül egy új chillout remix Gary B-vel a Say No More című dalra, amely eredeti verziója nagyon népszerű lett. Dolgozom néhány új house single-n, amelyek hamarosan megjelennek, valamint készülnek új válogatások az M-Sol Records és a Tibetania Records gondozásában. Nemrég jelent meg egy új album Levitation 2 címmel, amelyet Darles Flow-val közösen készítettem. 

Világutazó vagy, de az otthonod Észak-Macedónia, amit egyre több magyar választ úticélként. Ajánlanál pár helyet, ahova érdemes ellátogatni? 

Mindenképp érdemes megnézni Ohridot és az Ohridi tavat, a fővárost, Szkopjét, ami a keleti világ és a modern városi élet tökéletes keveréke, a Matka-kanyont, a Kozjak tavat, a Mavrovo hegyet és tavat, és még rengeteg mindent. Macedónia nagyon színes ország számtalan heggyel és tóval a természet kedvelőinek. És ha már arra járunk, ne feledkezzünk meg az isteni helyi finomságokról sem!

Borítókép és fotók: Marga Sol