Zeneszó mellett töltik a kolbászt


2022.11.17 - Balatonica
kolbász mustárral tányéron

November 19-én szombaton kolbásztöltő versenyt rendeznek a Vonyarcvashegyi Rendezvénytéren. A hagyományörző eseményre csapatok, egyesületek, baráti körök, cégek jelentkezését várják. A töltögetés mellé kóstolókkal, élő zenével, esti táncmulatsággal készülnek a szervezők.




A kolbásztöltő versenyen induló 4-6 fős csapatok feladata, hogy a helyszínen átvett 5 kilogramm kolbászhúsból a délutáni zsűrizésig sütni való kolbászt készítsenek. A részt vevő csapatoknak egy pár kolbászt (2x20-25 cm) kell leadniuk, nyersen és sütve is. 

A vonyarcvashegyi kolbásznap a hagyományok ápolásával kívánja feleleveníteni a régi falusi disznóvágásokat. A napot házi pálinkával kezdik a meghívottak, majd a disznó tisztítása, pörzsölése és feldolgozása kerül sorra, melyen tetszés szerint bárki részt vehet.

Reggelire (9-11 óra) resztelt májat, savanyúsággal és kenyérrel tálalnak fel. A vendégek déltől a májas-véres hurka, a házi kolbász és házi tepertő készítésének rejtelmeit leshetik el, miközben harmonikaszó gondoskodik a megfelelő hangulatról. Délután kóstolási lehetőség: hurka, kolbász, sült császár, savanyúság, vagy toros káposzta. A napi ajánlatok közt megtaláljuk még a friss házi rétest, valamint a helyi pincék borait.

 

Forrás: hirbalalton.hu, Fotó: Unsplash / zaol.hu

KAPCSOLÓDÓ

>> 3 ÍNYENC SAVANYÚSÁG

>> TIHANYI HALÁSZOK VERSENYT FŐZNEK