ZamJam: Zamárdiban berobban a nyár


2024.05.26 - Balatonica
zamárdi art sárga tábla

Zamárdiban idén Charlie és a Hot Jazz Band fellépésével, nyárindító tűzijátékkal, dj-kkel, akusztikus és jazz koncertekkel, kertmozis filmmaratonnal, beszélgetésekkel, impro-színházzal és még számtalan ingyenesen látogatható programmal indul a nyár! A Balaton déli partjára vár mindenkit május 31. és június 2. között a ZamJam.
A MOL Nagyon Balaton csapata 2013 óta dolgozik azon, hogy minden évben bemutassa a magyar tenger ismert és rejtett kincseit, elsősorban az izgalmas és tartalmas kulturális kínálaton keresztül. A Zamárdi ZamJam idén két alkalommal és rendhagyó formátummal jelentkezik: a nyár legelején és legvégén javarészt ingyenes programok egész sorát vonultatja fel közel 30 helyszínen. A május 31. és június 2. közötti programsorozattal, a „Zamárdiban indul a nyár!” szlogen szellemében a szervezők a főszezont megelőző időszakban szeretnék felhívni a hazai turisták figyelmét arra, hogy már ilyenkor is érdemes a Balatonhoz látogatni. Ezen a hétvégén Zamárdiban kinyit a szabadstrand, meg lehet mártózni a csodás tihanyi panorámájú vízben, lehet sup-olni és fel lehet keresni a környék teraszait, éttermeit, falatozóit.

 

 

A ZamJam keretében a vízparti MOL színpadon június 1-jén a Hot Jazz Band és Charlie koncertje után nyárindító tűzijáték várja a vendégeket.  A háromnapos program részeként a kilátónál akusztikus és jazz-koncerteket hallgathatnak meg az érdeklődők a Müpa, a Budapest Jazz Club és a Magyar Jazz Szövetség válogatásában. A Parti Bisztrónál a Be Massive Horizon, vagyis DJ Metha lép színpadra, miközben állandó filmes stábja a csodás vízpartot mutatja be. A Rozmaring Étteremben DJ Venom és vendégei, többek között Jumodaddy, KRSA, Dj Turner és Dj Bootsie forgatják a lemezeket.

A Kertmozi hajnalba nyúlóan vetít hamisítatlan balatoni filmeket a ZamJam Filmmaraton alkalmával. A Magyar Mozgókép Fesztivál „Ma este gyilkolunk” című premierfilmje kapcsán Koltai Róbert és az alkotók mesélnek forgatási élményeikről. Szombaton Földessy Margit és a Szindra társulat impro-színháza két alkalommal is várja a nézőket, a késő esti előadás vendége a “régi Margitos” Fenyő Iván lesz. A Líra Irodalmi Teraszon Steigervald Krisztián generációkutató tart előadást a generációk harcáról - Hogyan értsük meg egymást- címmel, majd vasárnap a ZAM teraszán Koltai Róberttel Gaál Ildikó beszélget a nemrég megjelent Koltai 80. című könyvről.

 

 

A gasztronómia iránt érdeklődők a vízparti Gasztro Kult & Art helyszínen Balaton környéki food truckok ételkínálatából válogathatnak a Creativ Kitchen és a Rolling Chef jóvoltából, valamint balatoni borokat kóstolhatnak a Laposa, a Kányavári és a Balatoni Bor és Stari Sör kínálatából. Hagyományteremtő szándékkal idén először rendezik meg az I. Zamárdi Bortúra sétáló borkóstolóját, ahol több mint tíz helyszínen helyi és dél-balatoni pincészetek borait kínálják. ZAM ART címmel Bereczki Kata balatoni képei lesznek megtekinthetők egy, a város különböző pontjai feltűnő, vándor pop-up kiállításon. Megnyitja kapuit a Zamárdi-Kőhegy Művésztelep is, ahol Munkácsy-díjas alkotók munkafolyamatába tekinthetnek be az érdeklődők, az eseményt kiállítás zárja. Aki pedig szívesen alkotna, ki is próbálhatja tehetségét egy balatoni tájképfestő workshopon Szalai Krisztián festőművész vezetésével megörökítve az egyedülálló tihanyi panorámát.

 

 

Forrás és fotók: ZamJam