Hat viselkedésmód, amitől a vonzerő megcsappan


2023.01.15 - Balatonica
pókhálós, törött szerelemlakatok

Egy új amerikai kutatás felmérte, melyek a legjellemzőbb okok, amiért ismerkedéskor a vonzalom nem jön létre, azaz mivel tudjuk leginkább taszítani a másikat. A kutatásban résztvevő 285 fő között vegyesen voltak férfiak, nők, egyedülállók és párkapcsolatban élők, 18-tól 55 éves korúakig. Nálatok mi öli meg a hangulatot egy randin?




NE GUSZTUSTALANKODJ!

A női válaszadók döntő többsége a gusztustalan viselkedésmódokat jelölte meg első helyen a randigyilkos tényezők között. Ez vonatkozhat disznó viccekre, ápolatlan megjelenésre, kellemetlen testszagra, csámcsogásra, vagy bármilyen gyomorforgató rossz szokásra. Az elkövető többnyire nincs is tudatában a viselkedésének, mert ritkán kap rá visszajelzést. Ha ilyennel állunk szemben, érdemes szólnunk, a másik fél is jobban jár vele hosszú távon.

KEZELD A FÜGGŐSÉGEIDET!

Érthető módon elrettentő életrajzi adat, ha valaki betegséggé nőtt függőségeket cipel magával. De ne gondoljuk, hogy csak azokról van szó, akiket elvonókúrára kell küldeni. Függőségnek minősül, ha állandóan a telefonunk képernyőjére tapadunk, ha minden pénzünket azonnal elköltjük, ha szünet nélkül édességgeket majszolunk, vagy ha megszállottan egyetlen beszédtémához ragaszkodunk. Sorolhatnánk a példákat. Minél kevésbé tudatosított és kezelt a függőség bármelyik formája, annál elrettentőbb a másik szemében.

NE RAGASZKODJ, NE KAPASZKODJ!

A társfüggőség is lényegében pszichológiai eset. Az ismerkedés korai fázisában kiderülehet, hogy ki mennyire érett, önálló személyiség. Például sokat elárul rólunk, hogyan beszélünk az előző kapcsolatainkról, és hogy viszonyt ápolunk az exeinkkel. A felmérés szerint keveseknél válik be, ha azonnal a másik nyakába csimpaszkodunk, mondjuk igényt tartunk minden szabadidejére, ráadásul érzelmileg zsaroljuk, ha magunkra hagy néha. Vegyük tudomásul, hogy a személyes szabadság kijár a másiknak, és a párkapcsolat nem egyenlő azzal, hogy kétfős cellába zárjuk össze magunkat.

NE KAVARJ EGYSZERRE SOKAKKAL!

A nyitott kapcsolat létező dolog, közös megegyezéssel működhet is, de keveseknél lehet bevágódni azzal, hogy még az ismerkedési fázisban sem tiszteljük meg egymást a kizárólagos figyelemmel. Végül is miről maradunk le, ha néhány hétig leválunk a randiappekről és nem bújunk mással ágyba? Félő, hogy aki ennyi időre sem tudja megfékezni magát, nincs jó viszonyban az intimitással, vagy nagyon bizonyítani akar valamit maga előtt. Az egyetemi évek lecsengése után egyenesen ciki az ilyen viselkedés.

SZEDD ÖSSZE MAGAD!

A fásult, kiégett életfázis nem alkalmas új emberek beengedésére az életünkbe. Ahogy mondani szoktuk, előbb gyere rá, hogy mi bajod van, mielőtt másokat terhelsz a rosszkedveddel. Ne keverd össze a régi barátokat egy szimpatikus friss ismeretséggel. A barátok azért vannak, hogy a nehéz időkben is kibírjanak téged, ugyanez nem várható el egy kedves idegentől. Magyarán, ha panaszkodós, szenvelgő hangulataidat éled, új hobbit és ne új szerelmet keress!

TALÁLJ ÚJ CÉLOKAT!

Az előzőhöz kapcsolódóan, a motiválatlan emberek sem ébresztik fel a libidót. Jogod van célt tévesztettnek és tesze-toszának lenni, kríziseket megélni, de nem fogsz jól járni, ha lelki segélyre hangolódsz egy bimbózó kapcsolatban. Helyetted senki más nem lesz képes kimászni a gödörből, ne ránts le másokat magad mellé, nem lesz szép vége. Kérheted szakértő segítségét, ott eligazítást kaphatsz arra is, hogy mikor vagy újra kész az ismerkedésre. Valószínűleg azt fogja javasolni, hogy előbb legyen meg a jövőkép, utána keress hozzá társat.

 

Forrás: HVG Tech, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> VAN KIÚT A TÉLI DEPIBŐL. ÉRDEKEL MERRE?

>> A HÉT IDÉZETE: A BARÁTSÁG LÉNYEGÉRŐL