Vulkán: balatoni folyóirat tört elő


2023.03.06 - Balatonica
vulkán kitörés

Izgalmas vállalás folyóiratot indítani, még inkább, ha az műfajokkal kísérletezik. Ezt lépte meg Bojár Iván András művészettörténész, aki irodalmi és környezetvédelmi projekteket vegyít a Vulkán című friss online felületen. A szerzők mind balatoni kötődésűek, így várhatóan sok új mű fog születni a tó életéről és élővilágáról.




Bojár Iván András az utóbbi időben a 10 Millió Fa kezdeményezőjeként került be a hírekbe, amely azt tűzte ki célul, hogy 10 millió ember bevonásával összesen 10 millió fát ültet el az országhatáron innen és túl. A honlap szerint eddig közel 200 ezer fát ültettek el és 160 közösséget hoztak létre ezek gondozására. A nagyívű projekt mellé most egy kisebb volumenű, de ugyancsak közösségépítő erejű felületet nyitott az ismert művészettörténész.

A VULKÁN egy ingyenesen elérhető online folyóirat irodalomi, kulturális és környezetvédelmi fókuszokkal. A név onnan ered, hogy mind az alapító, mind az állandó szerzők a Balaton-felvidék hírneves vulkáni tanúhegyéhez, a Szent-György-hegyhez kötődnek, itt szoktak összegyűlni és közösségi programokat tartani, mostantól pedig innen szerkesztik a lelkesedésből létrehozott folyóiratot. Műfaji sokszínűségre törekednek: esszék, tárcák, novellák és beszámolók váltogatják majd egymást.

A folyóirat valamelyest a Nagy Káli Könyv című vaskos album természetes folytatása, egyszerre szól a művészetek és a természet helyi értékeiről. A szerzők közt van Csikós Attila író, Artner Sisso újságíró, vagy Németh István Péter költő, de bárki jelentkezhet színvonalas szövegekkel, amelyek passzolnak a megadott tematikához. A lap alapító-főszerkesztője eddig hiába kereste, sehol sem találta azokat a magyar nyelvű megjelenéseket, ahol a klímakérdés társadalmi ügyként szerepel, így most ezt a hiányt is szeretnék betölteni. 

A vulkán metaforaként is működik, egy eléggé zavaros és váratlan kitörésekkel teli korszak jelképeként, ahol a külső-belső környezet ápolása jelenthet egyfajta túlélési módot. Ahogy a szerkesztői bejelentkezés írja: akik itt maradtunk, vakmerő dacból és kalandvágyból élünk ezen a veszélyes tájon. Kíváncsian várjuk, milyen mélyebb rétegeket tudnak még elérni a megjelenés előtt álló szövegek. Addig is jó nézelődést a hegytetőn!

 

Forrás: welovebalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> OKOSTOLL MENTI ÁT A KÉZÍRÁST

>> BITANG JÓ KEZDŐMONDATOK. OLVASTAD MÁR?