Világháborús roncsok a Balaton mélyén


2023.10.25 - Balatonica
második világháborús fotó vadászgép emberek

Balatonkenesénél nemrég egy Messerschmitt 109-es vadászrepülőgép roncsait hozták felszínre katonai búvárok. Ennek kapcsán kiderült, hogy összességében akár 30 soha meg nem talált második világháborús repülőgép roncsai feküdhetnek a magyar tenger fenekén.




Az InfoRádiónak nyilatkozó Punka György, repüléstörténeti kutatótól megtudhattuk, hogy Magyarország repülőgépgyártó nagyhatalom volt a második világháború idején, más típusok mellett a tengelyhatalmak akkori egyik legkorszerűbb repülőgépét, a most kiemelt Messerschmitt 109-est az ország licencben gyártotta. De mikor és hogyan került bele a Balatonba?

Magyarország bombázása 1944. április 3-án kezdődött. A Balaton frekventált ütközőpont volt ebből a szempontból, mert ez volt a legmarkánsabb tájékozódási pont az oroszországi támaszpontokról felszálló repülőgépek számára. Tehát ettől a ponttól északra, nyugatra, keletre folytak a legfontosabb légi harcok. Először még csak a magyar, a német, illetve amerikai, angolszász gépek vettek részt az itteni légi csatározásokban, 1944 októberétől a szovjet légierő is becsatlakozott. A későbbiekben főleg szovjet gépek roncsait emelték ki a Balatonból.

A veszteségek listájából következtetni lehet arra, hogy Magyarország légterében egy adott időszakban hány repülőgépet lőttek le. Harminc körül lehet azon gépek száma, amelyeket soha nem találtak meg, de ezek nem mindegyike van feltétlenül a Balatonban. A frekventált területeket mára megtisztították a Balaton teljes területén, a szakértő emiatt nem gondolja, hogy a hajóforgalmat ma még veszélyeztethetné egy-egy roncsdarab. Ugyanakkor figyelmeztet, hogy bármilyen fém tárgyat, eszközt, robbanótestet találunk a szárazulatokon, ne nyúljunk hozzá, vigyázzunk vele, és rögtön jelentsük be az illetékeseknek!

 

 

Forrás: infostart.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> A BALATONBA ZUHANT EGY HELIKOPTER

>> MELYIK REPTÉREN SZÁMÍTHATUNK A LEGTÖBB KÉSÉSRE?