Világelső karácsonyi képeslapok


2022.12.09 - Balatonica
színes karácsonyi képeslapok

Ideje feladni a karácsonyi képeslapokat. Magyarországon az 1896-os milleniumi ünnepségek óta igazán divatos a képeslap műfaja, és bár mostanra visszaesett a népszerűsége, még mindig akár 350 ezer karácsonyi lapot postáznak országosan. Vajon kinek jutott eszébe a világon először üdvözlőlappal kívánni kellemes ünnepeket?




Szeretünk az időhiányra hivatkozni, amiért például nem tartjuk a régi hagyományokat. Nos, a világ legelső karácsonyi képeslapját pontosan a hatékonyabb időgazdálkodási megfontolások szülték meg. Történt ugyanis, hogy a korai viktoriánus Londonban az ünnepi időszakra kedvezményes postai szolgáltatásokat vezettek be. A Penny Post névre keresztelt kampány során elég volt egyetlen pennyt (aprópénzt) csatolni a levélhez, függetlenül a levél méretétől és a címzéstől. Érthető módon az átlagosnál többen kaptak az alkalmon, hogy üdvözöljék barátaikat.

A korabeli elit köreiben forgó művészetpártoló Henry Cole (a Victoria and Albert Museum későbbi alapítója) megszámlálhatatlanul sok levelet kapott, kétségbe volt esve. Akkoriban az etikett szigorú megkötése volt, hogy levél nem maradhatott válaszolatlanul. Szerencsére Cole kreatív ember volt. A világon elsőként gondolt arra, hogy terveztet egy nyomdailag sokszorosítható rajzot, amelyről csak a címzett neve hiányzik, máskülönben ugyanazt a szabvány üzenetet tartalmazza: Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet! A rajzhoz John Callcott Horsley illusztrátort kérte fel. A 13x8 cm-es kartonképet 1000 pédányban küldte szét a baráti körében. Így készült el 1843-ban a világ legelső karácsonyi lapja.

Néhány éven belül egész London ilyen lapokat küldözgetett, a század végére pedig Európa-szerte divatba jött a szokás, mígnem a 20. században annyi más helyi tradícióhoz hasonlóan ezt is az amerikai üzleti érzék feljesztette külön üzletággá. Ha ide kattintotok, egy vicces válogatást lapozgathattok végig az elmúlt évek túlkapásairól. Ti idén még küldtök üdvözlőlapot postai úton?

 

Forrás: smithsonian, Fotó: Unsplash / Wikipedia

KAPCSOLÓDÓ

>> HOGY TETSZIK NEW YORK KARÁCSONYFÁJA?

>> MA SZÜLETETT MICKEY EGÉR