Hogy tetszik New York karácsonyfája?


2022.12.04 - Balatonica
karácsonyfa hópelyhekből

Kilencven éves és 25 méter magas: mi lehet az? Nem más, mint a New York-i Rockefeller Center elé felállított lucfenyő, a város karácsonyfája. A tradíció, hogy minden évben ugyanerre a helyre kerüljön egy pompásan kivilágított és feldíszített fenyő, nagyjából a fával egyidős, azaz kilencven évre tekint vissza. Lássuk, hogy néz ki!




A New York-i karácsonyfa-állítás hagyománya a nagy gazdasági világválságra vezethető vissza, 1931-33-ra. Miután megtörtént az elképzelhetetlen és bedőlt a tőzsde, a világ akkoriban leggyorsabban prosperáló városa és annak sokmilliós lakossága hirtelen a tömeges munkanélküliség és nincstelenség elszenvedője lett. A válság közepén egy maroknyi építőmunkás arra gondolt, hogy összedobják a maradék megtakarításukat és a változatosság kedvéért nem alapvető szükségletekre (étel, ruha, üzemanyag) költik, hanem vesznek belőle egy pofás karácsonyfát, amit ajándékul adnak a városnak. A hellyszínül választott terület Manhattan kellős közepére esett, ahol éppen akkoriban kezdték el építeni a 19 toronyházból álló Rockefeller Centert. A 6 méter magas balzsamfenyőt a munkások családjai díszítették fel saját készítésű füzérekkel, és azonnal a remény szimbólumává vált.

1933-tól a város átvállalta ezt a hagyományt, attól kezdve minden évben örömünnep, amikor felgyúlnak a fények a térre állított karácsonyfán. 1951-től zenés szórakoztató műsor kíséretében zajlik a ceremónia, amit az NBC csatorna élő adásban közvetít. A mai napig híres előadókkal harangozzák be a főműsoridős tévés eseményt; idén olyan sztárok jelentkeztek be a helyszínről, mint Andrea Bocelli, Alicia Keys, Amy Poehler komikus, a Mupper Show bábjai, valamint a The Voice tehetségkutató zsűripárosa, Gwen Stefani és Blake Shelton

A helyiek és a turisták által egyaránt ingyen látogatható ünnepi helyszínt a Hálaadás utáni héten nyitják meg és majd csak január első hetében pakolják el. Mostanra hagyományosan norvég lucfenyőt választanak, amit 8 kilométernyi LED-fénnyel és a csúcsán egy Swarovski kristálycsillaggal díszítenek fel. A fát a városrész főkertésze (2010 óra egy bizonyos Erik Pauze) személyesen választja ki a környező települések egyikéről. Tulajdonképpen egész évben járja a közeli erdőket és faiskolákat, hogy egy tökéletes állapotban lévő fát választhasson. Idén Queensbury 30 ezres városkája lehet büszke saját neveltjére, a 90 éves lucfenyőre. Utoljára januárban csodálhatják meg egyben a faóriást, utána ugyanis feldarabolják és ingyen odaadják a Habitat for Humanity segélyszervezetnek, akik az arra rászorulóknak építenek belőle lakóházakat.

 

l

 

Forrás: HVG Élet / Culturetrip, Grafika: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> GYALOGOLJUK KERESZTÜL-KASUL EURÓPÁT!

>> EURÓPÁBAN VAGY AMERIKÁBAN JOBB ÉLNI?