Klassz vidéki múzeumok a magyar gasztronómiáról


2024.02.21 - Balatonica
ezüst kés villa

A Funzine programrovata összegyűjtötte azokat a magyarországi múzeumokat, ahol a legeredetibb vagy képzeletgazdagabb módon szerveznek kiállításokat a hazai gasztronómia történetéről és gyöngyszemeiről. Néhányat mi is ajánlunk közülük.




Szekszárd: MÉZESKALÁCS MÚZEUM, MINTABOLT ÉS KÁVÉZÓ

Hat generáció óta működő családi hagyományba csöppen, aki ellátogat a szekszárdi múzeumba, a mézeskalácsok, kézműves gyertyák és cukorkák világába. A mézes süteményeink széles kínálata mellett frissítő specialitásokkal és minőségi kávéval is várnak. A frissítőket szekszárdi márccal készítik, ami egy tökéletes limonádéalap mézből és cukorból, családi recept alapján. Nemrég háromszorszorosára bővült a vendégtér. Az emeleti terem kézműves foglalkoztatójában lehet gyúrni, sütni, gyertyázni, díszíteni. A mézeskalács házikóban kedves családi fotókat készíthettek, a kisebb gyerkőcök rajzolhatnak, színezhetnek. Igényelhető felfedező játék is, amely az összes korosztálynak szórakoztatóvá teszi a kiállítás felfedezését.

Részletek itt

 

Vonyarcvashegy: HELIKON TAVERNA

A borászati és gasztronómiai kiállítótér a Festetics család borászati tevékenységének központja volt. Az állandó kiállítás a térségi szőlő- és borkultúrát mutatja be a római kortól napjainkig. A pince és présház eredeti funkcióját megőrizve lehetőséget biztosítanak a legjobb balatoni borok kóstolására is. A csúcsminőségű kínálatban közel 100 féle bor kóstolható meg. Kóstolás közben a bemutató borospoharak betekintést nyújtanak az egyes borstílusokhoz kapcsolódó történeti rejtelmekbe, sőt illatminták segítségével lehetőség nyílik a borokban fellelhető aromák játékos beazonosítására is.

Részletek itt.

 

Eger: KOPCSIK MARCIPÁNIA

Eger történelmi belvárosában, a Harangöntő házban várja a látogatókat Magyarország „legédesebb” kiállítása. Az egyedülálló tárlaton a 2022-ben elhunyt Kopcsik Lajos olimpiai- és világbajnok, Guinness rekorder mestercukrász alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A 120 tárgy mindegyike cukormasszából és marcipánból készült, mint például a közel kétméteres borospalack, mesehősök, vagy a Minaret kicsinyített mása. Szintén ez az épület ad otthont egy másik tárlatnak is. A Harangöntő út 4. szám alatt régen harangöntő mesterek éltek és dolgoztak, így ennek a mára már szinte kihalt mesterségnek is emléket állítanak, helyben készített régi harangokkal.

Részletek itt.

 

Gyenesdiás: VÍZIMALOM ÉS PÉKMÚZEUM

A 2021-ben megújult (eredetileg 1551-es) malom épületben és környezetében pékmúzeum, fűszerkert és herbárium is helyet kapott, ahol kicsik és nagyok az elejétől követhetik végig, hogyan lesz a búzaszemekből mindennapi kenyér és hogy milyen gyógyhatású kincsek rejtőznek a konyhakertekben is. Gyermekeknek és iskolai osztályoknak gyógynövényes kalandnapokat is tartanak, ahol fűkkel-fákkal-állítokkal ismertetik meg a kíváncsi résztvevőket, rengeteg kóstolással, szaglászással, játszva tanulással.

Részletek itt.

 

Forrás: Funzine, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> BADACSONYI BOROK A NEW YORK PALOTÁBAN

>> RÉGI SVÁB CSEMEGÉK A BAKONY SZÍVÉBEN