Börtönmúzeum nyílik a veszprémi várban


2024.04.01 - Balatonica
várbörtön ablak

Megújult formában, egyedi koncepcióval nyílik meg április 2-án a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont, amelynek interaktív elemekben bővelkedő állandó kiállítása Ember a rács mögött címmel azt szeretné elérni, hogy a látogatók maguk formáljanak véleményt a kiállításon feszegetett kérdésekről.




A régi várbörtön folyosóin járva különleges utazást tehetünk térben és időben. Sokat megtudunk arról, hogy egy-egy korszakban mi számított bűnnek és milyen büntetést tartottak jogosnak, igazságosnak. Míg korábban a nyilvános testi fenyítést, a közösségből való kivetést, a megszégyenítést tartották fontosnak, korunkban a szabadságtól való megfosztás számít a legfőbb büntetésnek. De vajon jobb lesz ezáltal a társadalom? Véleményformálás helyett többek között ennek végiggondolására ösztönzi látogatóit a héten újranyitó tárlat.

A várbörtön egészen 2003-ig üzemelt városi börtönként, így egy igazán autentikus térbe érkezünk, ahol a folyosó jobb és bal oldalán történelmileg szélesebb perspektívában ismerkedhetünk meg a büntetéstörténet szakaszaival, míg a folyosóról nyíló 18 zárkában Veszprémhez és magához a korábban itt működő börtönhöz kapcsolódó mikrotörténetek várnak minket.

 

 

Megtudhatjuk például, milyen hangok vesznek körbe éjszaka egy börtönben, mennyi egy fogvatartott 1 évi költsége Magyarországon, vagy mi az a mozgatás? Interaktív formában tapasztalhatjuk meg az idő múlását zárt falakon belül, vagy éppen, hogy milyen érzés szégyenoszlopon állni. A kíváncsibb, borzongani vágyó látogatók azt is megtudhatják, milyen szigorú szabályrendszere volt régen a kínzásnak, vagy hogy mivel foglalkozott egy hóhér a hétköznapokban.

A kiállítás úgy vezet minket végig a börtön folyosóján és enged belátást a zárkákba, hogy mindvégig érződik a levegőben az autentikus börtön atmoszféra, hangulatában és kinézetében is megőrzi az igazi börtönök világát, így ejtve teljesen „rabul”, hogy igazán átérezzük, milyen lehet az élet a rácsok mögött.

Nyitás: 2024. április 2.

 

Forrás: veszpreminfo, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> TÖRTÉNELMI FELÚJÍTÁS A VESZPRÉMI VÁRFALON

>> REJTETT FALFESTMÉNYEKET TÁRTAK FEL A VESZPRÉMI VÁRBAN