Több vonattal indul a balatoni előszezon


2022.05.16 - Balatonica
Több vonattal indul a balatoni előszezon

Az utazási kedv tavaszi élénkülésével egyre többen vágynak feltöltődni, kikapcsolódni vagy kirándulni a Balatonnál. A MÁV-START ezért május 16-tól, egy hónappal az iskolaszünet megkezdése előtt már sűríti a Balatonhoz irányuló vonatforgalmat, valamint modernebb és komfortosabb járműveket indít ezen úticélok felé.




A part menti nagyobb települések: Siófok, Balatonfüred, Fonyód az alapütemű, átlagosan óránkénti követésű vonatok mellett további vonatokkal is elértővé válnak.

Elő- és utószezonban a déli parton elindulnak kétóránként a Déli->Parti InterRégió járatok, amelyek jelentős minőségi javulást hoznak, ugyanis a korábbi hagyományos (halberstadti) kocsik helyett már FLIRT motorvonatok lesznek, így klimatizált eljutást biztosítanak a kisebb dél-balatoni megállóhelyekre is. Az óránkénti IC (Tópart, Balaton) közlekedés ezekkel a járatokkal egészül ki, egy-két vonatot leszámítva a Budapest-Déli és Balatonszentgyörgy között közlekednek. Hétvégi és ünnepnapokon már előszezonban is közlekedik KISS emeletes motorvonat Szob és Fonyód között Jégmadár expressz néven. 

A korábbi évektől eltérően, kísérleti jelleggel már az előszezonban elindítja a vasúttársaság a Bagoly vonatokat a déli parton, így éjfél után is közlekedik vonat a part mentén. Budapest-Déliből péntek és szombat este 22:40-kor, Keszthelyről péntek és szombat éjjel 23:48-kor, Siófokról már szombat és vasárnap hajnalban 1:28-kor indul.

Szombathely és Keszthely között április végétől idén is közlekednek a közvetlen gyorsvonatok, melyekhez az előszezoni hétvégéken Tapolcán csatlakoznak a Révfülöpig és Balatonfüredig közlekedő személyvonatok.

Az előszezoni menetrend egyik nagy újdonsága a Pécs és Keszthely között közlekedő Fenyves expresszvonat, ami a baranyai megyeszékhelyről garantált ülőhellyel és kerékpárszállítási lehetőséggel teszi lehetővé az utasok, csoportok és biciklisek könnyebb, kényelmesebb utazását a Balatonhoz. A Fenyves expressz vonatpár elő- és utószezonban, valamint nyáron naponta közlekedik, helyjegy váltása kötelező. Megáll Szentlőrincen, Dombóvár alsón, Kaposváron, valamint Fonyód és Balatonszentgyörgy között minden állomáson és megállóhelyen. Pályafelújítási munkálatok miatt a Fenyves expressz utasait május 22-ig Dombóvár és Pécs között pótlóbusz szállítja.

Budapestről az északi partra a Kék Hullám sebesvonatok váltják fel az előszezonig közlekedő kétóránkénti sebesvonatokat, kevesebb megállással és gyorsabb eljutási idővel Balatonfüredig. Hétköznapokon szintén két óránként fog közlekedni a Vízipók InterRégió Budapest-Déli és Balatonfüred között. A hétvégéken a Katica InterRégió vonat is jár, Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megáll, így kiszolgálja a kisebb megállókat is. Munkanapokon a Tópart InterCity vonatokról székesfehérvári átszállással biztosított az eljutás Balatonfüredig. A Balaton északi fővárosába a tavaly nyárra befejezett villamosításnak köszönhetően a dízelmozdonyok helyett csendesebb, környezetbarátabb villamosvontatással, valamint FLIRT motorvonatokkal lehet utazni.

Étkezőkocsi
Az idei évben ugyanazzal a járatszámmal és járatsűrűséggel készül a vasútvállalat a balatoni forgalomban, mint tavaly: a főszezon mellett - a pünkösdi hosszú hétvégét követően - idén is fognak közlekedni az étkezőkocsik az elő- és az utószezonban is az összes Balaton InterCity-vonatban. Az elő- és az utószezonban ez napi 14, a főszezonban pedig napi 16 vonatot jelent. Ezekben a vonatokban részben már a felújított étkezőkocsik fognak közlekedni. A MÁV-START frissíti kínálatát annak érdekében, hogy a törzsutasai is változatos menüsorral találkozzanak. A népszerű START Burger, valamint a csapolt sörök maradnak, de a streetfood vonalat erősítve helyben kisütött, ízletes lepényeket is sütnek. Emellett a desszert- és az italkínálat is változik Balaton-koktéllal várni a fedélzeten.

Kerékpárszállítás
A Balaton változatlanul a kerékpárosok egyik legkedveltebb célpontja. Az északi parton közlekedő tapolcai sebesvonatok már az áprilisi hétvégéken is nagykapacitású kerékpárszállító kocsival közlekedtek. Nagykapacitású kerékpárszállító kocsi a déli parton a kétóránként közlekedő Tópart IC-n fognak közlekedni az előszezontól. A Balaton és a Tópart InterCity-k esetében pedig a kerékpárok elhelyezésében és a hangosításban segédkező diákok is a biciklisek rendelkezésére állnak.

Az északi parton a nagykapacitású kerékpárszállító kocsik a Kék Hullám sebesvonatokban és a Vízipók InterRégió vonatokban közlekednek majd. Forgalomba állnak a közelmúltban átalakított és felújított többcélú teres kocsik is a vonatokban.

Balaton24 és 72 napijegyek
A MÁV-START 2022-ben már április 15-étől kínálja a Balaton24 és Balaton72 jegyeket, illetve ennek 26 év alattiaknak szóló változatait. Ezek a megújult balatoni napijegyek a korábbiakhoz képest több, a tó keleti partján közlekedő Volánbusz-járaton is felhasználhatók, így a Balatont akár körbe is lehet utazni a napijeggyel, és el lehet jutni vasúti összeköttetéssel nem rendelkező, azonban turisztikai szempontból jelentős településekre is. A 24, illetve a 72 órás érvényességű napijegy korlátlan számú utazásra jogosít a Balaton körül, így egyszerű, kényelmes és jól tervezhető a tó partján egy vagy akár több napos kirándulás is. 

Jegyautomaták
A MÁV-START 33 felújított és 2 új típusú jegyautomatát telepít a forgalmasabb balatoni állomásokra, megállóhelyekre május végéig. Az automaták 90-95%-a már üzemel, továbbá Siófokon már egy új típusú készüléket is használhatnak az utasok, május közepétől pedig Balatonfüred állomásra is kikerül egy új berendezés.