Júniusra megszépül a tihanyi strand


2023.04.04 - Balatonica
napfürdőző nő vízparton a sziklán

A balatoni hóviharok felvételeit nézegetve nincs olyan ember, aki ne vágyna a felhőtlen kék égre, a szélcsendre, a strandidőre. Tihany gőzerővel dolgozik azon, hogy ne okozzon csalódást a nyaralni érkezőknek: a hajóállomási strandon jelentős felújítási és karbantartási munkálatokba kezdtek.




A Tihanyi Visszhang beszámolt Tihany új turisztikai modelljéről, miszerint a megélhetést és a fejlődést csakis a turizmus képes biztosítani. Ezzel a jövőképpel egybevág, hogy az idei strandszezonra rendbe szedik a Tihanyi-félsziget legnagyobb strandját, ami közvetlenül a hajóállomás melletti félhektárnyi területen, a tőle nyugatra magasodó vulkanikus hegysor aljában húzódik, és amit egy időben Napsugár Beach néven is jegyeztek. 

Az önkormányzat három évvel meghosszabbította a strand üzemeltetőjével a bérleti szerződést. A megállapodás szerint a szükséges karbantartási munkákat, az épület szigetelését, a strandi terület fásítását az üzemeltető cég végzi el, a költségek harminc százalékát magára vállalva, míg a fennmaradó részt az önkormányzat finanszírozza. A győri székhelyű M-Metal Service Kft. vállalta, hogy júniusra elkészül minden munkálattal.

 

Tihany 1960-ban (Fortepan / Kende János)

 

A strand elhanyagolt állapotú épülete hosszú évek óta fejtörést okoz az önkormányzatnak, idén télen is beázott, helyenként beszakadt, és az elektromos hálózat is rongálódott. Az aktuális javításokat ugyan elvégzik a nyárra, azonban hosszú távon az a cél, hogy a strand területét és a hozzá tartozó komplett épületegyüttest teljeskörűen felújítsák, ehhez azonban meg kell várni, hogy az Európai Unió pályázati lehetőséget biztosítson erre a célra, hiszen önerőből ekkora beruházást nem tudna finanszírozni a település.

 

Forrás: balaton.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> TIHANYI HALÁSZOK VERSENYT FŐZNEK

>> NOSZTALGIAFOTÓK RÉGI IDŐK BALATONI TÁBORAIRÓL