Természetvédelem a Balaton-régióban: konferencia Csopakon


2024.05.22 - Balatonica
falevél kislány zöld

A Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete 2024. június 4-én, Csopakon szervezi meg éves Természetvédelmi Konferenciáját. Az Európai Parlament a közelmúltban fogadta el a természet-helyreállítási törvényt, amely érdemi megoldást jelenhet a természeti rendszereket érintő problémákra, az ökológiai válságra.




A Természetvédelmi Konferencia a Balaton Régióban szakmai programot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság csopaki Park Villájában tartják meg június 4-én, kedden. A rendezvény célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a különböző nemzetközi természetvédelmi egyezményekről, programokról, azok Balatont érintő vonatkozásairól, a biológiai sokféleség védelméről, élelmiszerbiztonságról, a térség természetvédelmi céljairól, terveiről, az édesvízi biodiverzitásról.

A Balaton és környéke hazánk különböző típusú természetvédelmi területekben leggazdagabb térsége. Magyarország területének közel 21%-a Natura 2000 terület, közte a Balaton víztükrének teljes területe és a térség szárazföldi területének is jelentős része. A Natura 2000 hálózat azonban önmagában nem képes ellensúlyozni az élőhelyek jelentős részén zajló negatív változásokat: az ökológiai válság fékezéséhez helyre kell állítani a leromlott állapotú élőhelyeket, és a lehető legnagyobb területeken kell alkalmazni a természetkímélő, az élő rendszerek helyreállításának irányába ható gazdálkodási formákat.

A Természet-helyreállítási törvény azonban nem csupán a természetről szól, hiszen az elmúlt évek aszályos időszakait, rekord melegeit nem csak a szárazföldi, vízi élőhelyek élővilága, biológiai sokfélesége sínylette meg, hanem a mezőgazdaságban dolgozók is tapasztalhatták, jelentős gazdasági kiesést okozva. A biológiai sokféleség elengedhetetlen az élethez. A természeti folyamatoknak köszönhető a levegő tisztasága, a víz körforgása, a növények beporzása és a természetes hulladék lebontása, csakhogy a legfontosabbak kerüljenek megemlítésre az emberi élet szempontjából. A biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás szorosan összefügg.

 

Forrás: HÍRBALATON, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MILYEN ÚJ KIHÍVÁSOK ELÉ NÉZ A BALATONI TURIZMUS?

>> RANGOS ÉPÍTÉSZETI DÍJJAL JUTALMAZTAK BALATONI FEJLESZTÉSEKET