Technológiai áttörések a jelenkori gyógyászatban


2023.01.06 - Balatonica
testedzés gyógyászat kollázs

A tavalyi év rengeteg új kihívással járt, de hozott innovatív megoldásokat is bőven. Az alábbiakban három olyan korszakváltó gyógyászati technológiát mutatunk be, amelyek mind a 2022-es évben debütáltak. Vajon melyiknek jósolhatunk fényes jövőt?




Holografikus vizitek

Régóta tudjuk, hogy az orvostanhallgatók oktatása költséges és időigényes, járvány idején ráadásul veszélyes is. Az idén júniusban bemutaott vadonatúj HoloScenarios alkalmazás lehetővé teszi, hogy a vegyes valóságú (mixed reality: a fizikai és a digitális világ ötvözete) headsetet viselő diákok kapcsolatba lépjenek holografikus betegekkel. Ezeket a valósághű, ámde teljesen fiktív betegeket színészek játszották elő a fejlesztőknek. A program első verzióját légúti megbetegedéses esetekre fejlesztették, beleértve az asztmát, anafilaxiát (életveszélyes allergiás reakció) és tüdőgyulladást. A lényege, hogy a fiatal medikusok szimulált helyzetekben nyomon követhetik, hogyan reagálnak a betegeik a kezelésekre. A formabontó tanulási eszköz egyfelől lehetővé teszi a hallgatók számára a távoli gyakorlást, másfelől a végtelen hibázási lehetőségnek hála bátrabb és szélesebb körű kísérletezésre ad lehetőséget, mielőtt éles helyzetekben is bevetnék a pályakezdő orvosokat. 

Robotsebészet

Világkörüli útja során többek között a budapesti Semmelweis Egyetemen is beszerzett robotsebészeti eszköz, a Da Vinci Xi a nőgyógyászatban, az urológiai ellátásban, a hasi sebészetben és az onkológiai ellátás területén is áttörést hozhat. A feljlett robottechnológiának köszönhetően az operáló sebész 4 robotkarral dolgozva, az emberi csuklónál lényegesen nagyobb mozgásterjedelemben végezheti el a beavatkozásokat.  A Da Vinci robotsebészeti rendszer számos előnye között említhető a gyorsabb sebgyógyulás, a rövidebb kórházi ápolás, a műtéti hatékonyság és eredményesség növelése, hiszen a beavatkozások a lehető legpontosabban hajthatók végre, mivel a sebész 3 dimenzióban, minimum tízszeres nagyításban látja a műtéti területet. Ugyanennyire fontos, hogy a sebészeti beavatkozások taníthatósága is új dimenzióba léphet ezáltal.

Szimulátoros vezetés

Az elsősorban a figyelemhiányos (ADHS-s) kamaszoknak ajánlott vezetéstechnikai szimulátor egy olyan szemüveggel jár, amelyet a vezetni tanuló jelölt visel, és amely az ő tekintetét monitorozza, majd vészjeleket ad le, ha azt érzékeli, hogy a tekintet akár csak másodpercekre is elkalandozott az úttestről. A kísérlet célja, hogy egyfajta vezetett figyelemre programozza át a nehezen koncentráló tanulókat, és ebből adódóan magabiztosabb vezetési rutint tegyen lehetővé számukra.

 

Forrás: techbusinessnews / TIME / NIH, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> GPS-ART: MIT RAJZOL KI A NYOMKÖVETŐD?

>> A HÉT IDÉZETE: A LÁTHATÓ JÖVŐRŐL