GPS-Art: Mit rajzol ki a nyomkövetőd?


2022.12.14 - Balatonica
a világ térképe fekete vonalkákkal felrajzolva

Unod már a futást? Szívesen feldobnád valamivel? A GPS nyomkövetővel jópofa vagy akár üzenetértékű alakzatokat is rajzolhatsz a kijelződ képernyőjére, majd megoszthatod a befotózott végeredményt a közösségi oldalaidon. Ötletes és épp nagyon felkapott: hashtag gpsart.




Van az a pont, amikor már nem kell minden erőnket összeszednünk ahhoz, hogy legalább átvegyük a futómezt vagy felhozzuk a biciklit a pincéből. Először is jussunk el idáig. Ha majd újra rutinszerűen sportolunk, eljöhet egy újabb holtpont: amikortól kezdjük unni, hogy mindig ugyanazokat a köröket futjuk, és emiatt hagynánk abba megint az egészet. A GPS-art ezekre a helyzetekre időzíthető. 

Az ötlet nagyon egyszerű. A futva vagy biciklizve megtett útvonalunkat a GPS nyomkövetőnk felrajzolja a mobilunkon felugró térképre, amiből random vagy akár előre kitalált vonalábrák jönnek létre. Ezekből egy megállás nélkül bővülő gyűjtést követhetünk a #gpsart instagram oldalon. Az igazi nagyágyúk természetesen előre felpöttyözött szakaszokból festik fel a vagányabbnál vagányabb GPS-képeket. Az amerikai Strava szoftverrel például könnyű kézzel alkothatunk fantáziadús útvonalrajzokat, amiket egyfajta edzéstervként feltölthetünk a freemium (részben ingyenes) applikációra, csak utána legyen bennünk elég szusz végighajtani azt. A legutóbbi feltöltések között rátaláltunk egy hatalmas Télapó-fejre Párizs várostérképén. Ehhez az alkotáshoz összesen 15 órát és 177 kilométert kellett tekernie a művésznek.

Ebben a videóban további extrém példákat láthattok:

A legalább 20 ezer poszt között egyre több a jótékony célú figyelemfelhívás. Betegségek megelőzésére, kisközösségek és városrészek támogatására, vagy lényegében bármilyen világmegváltó gondolat sokszorosítására találták eddig alkalmasnak ezt a rendhagyó közlési formát. De vannak egészen kirívó esetek is: a 24.hu megírta a héten, hogy egy fanatikus japán férfi úgy kérte meg választottja kezét, hogy fél év alatt bejárta Japán szigeteit, mígnem kirajzolódott a Marry Me (Gyere hozzám) felirat és mellette egy nyíllal átlőtt szívecske. Ahogy a példa is mutatja, a kényszerű lezárások óta virágzik a műfaj és nyilván számíthatunk még újabb őrült alkotásokra. Mostantól a futócipő és a lábszárvédő mellé ne felejtsük el betenni a GPS érintőceruzát sem!

 

Forrás: Newsy, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ŐK LETTEK AZ ÉV VITORLÁZÓI

>> FUSSUNK ÁT AZ ÚJ ESZTENDŐBE!