Szenvedélye a Balaton és a zene


2022.03.31 - Balatonica
Szenvedélye a Balaton és a zene

Cséry Zoltán balatonfüredi születésű zongorista, zeneszerző, aki már húszas éveiben olyan nagynevű zenekarokban játszott, mint a Kimnowak vagy a Ganxsta Zolee és a Kartel, kicsivel később pedig Dés László mellett adott teltházas koncertet a Müpában. Most szülőhelyéhez fűződő viszonyáról, emlékeiről és zenei terveiről kérdeztük.




Játszottál Dés Lászlóval, Barabás Lőrinccel, a Cotton Club Singersszel, a Kimnowakban, a Ganxsta Zolee és a Kartelben, mostanában Pápai Jocival zenélsz. Jól látszik, hogy rengeteg műfajban kipróbáltad magad. Hogy kerültél a csendes balatoni városból ebbe a nyüzsgő világba?

Kamaszkorom elején sokat jártam édesanyámmal Budapestre. Akkoriban világvárosként gondoltam rá, a különleges kínálatú körúti boltoktól egyenesen el voltam ámulva. Mivel vannak családtagok, akik külföldön élnek, gyakran mentünk a Ferihegyi Repülőtérre, de emlékszem, időnként eljutottam a Budapest Sportcsarnokba is egy-egy koncertre. A mai napig megvan az első Cafe Del Mar válogatás cd-m, amit édesanyám vett nekem a budapesti Underground Records boltban. 

Középiskolás éveimet már a családi háztól távol, a győri zeneművészeti szakközépiskolában töltöttem, majd felvettek a Kőbányai Zenei Stúdió jazz-zongora szakára, tulajdonképpen azóta élek a fővárosban. Rövid időn belül beszippantott a szakma, a koncertek, a zenészbarátok, és ez azóta is tart. 

Milyen zenéken nőttél fel?

Az első igazi underground élményem a Yonderboi ikonikus első lemeze volt, ami olyan érzéseket nyitott meg bennem, amelyek ma is velem vannak. Aztán jött a Cafe Del Mar, a Real Ibiza válogatások, az electro bossa-k, és belecseppentem a deephouse-ba és a chillhouse-ba. Szeretem, amikor az igényes élőhangszeres muzsika összefonódik az elektronikával. Nagy hatással voltak még rám a Massive Attack, az Underworld és millió DJ, de imádom a jazz zene minden fúzióját is.

Tizenhat éves koromban arról álmodoztam, hogy nekem is lesz egy chillout lemezem. És tessék, lett is! Igaz, otthoni körülmények között, egy barátom segítségével vettük fel, amolyan sufnituning technikával, de örök emlék marad. Elhatároztam, hogy a zenei pályámon fogok írni minimalista zenéket egy szál zongorára, effektekre. Ez is kész van, Songs For Your Soul néven érhető el a legnagyobb zenei platformokon. Ezekkel a letisztult zenékkel tudom igazán kifejezni magam, a legbelsőbb érzéseimet, ezek segítenek lecsillapítani az elmémet.  

 

A zeneiskolában ismerted meg Pákai Peterát és Patché néven saját zenekart alapítottatok, ahol soul, funk, bluesy, chill stílusban komponálsz zenéket. Hol tart most a zenekar és milyen terveid vannak?

Tavaly jelentettük meg Deep Water néven a Patché harmadik albumát, amin megtalálható az Uplifting Serenity című szám is, amelynek dallamát, hangulatát és szövegét is a Balatonica Rádió zenei kínálata inspirálta, és Petra varázslatos hangja fűszerezte meg. A teljes lemez elérhető a zenei megosztókon, de szeretnénk nyáron turnézni is vele.

Ezen kívül télen elkészült egy deephouse dalom is, a Please Come with Me, amihez elég elvont klipet forgattunk, tele csodás balatoni tájjal. Nagy álmom vált ezzel valóra. Március 15-én részt vettem a Red Bull Pilvaker rendezvényen az Arénában, nyáron pedig a Random Tripel koncertezünk országszerte. 

Folyamatosan tanítok zongorát, zenekarokat producelek, hangszerelek, és ami nagy büszkeségem, hogy a 4K elnevezésű workshopunk keretében Petrával a fiatal generáció zenei ismereteit is tágítjuk. 

Honnan merítesz erőt, hogyan töltődsz fel ehhez a sok feladathoz?

Balatonfürediként erősen kötődöm a vízhez, a Balaton látványa mindig megnyugtat. Ha hazalátogatok, első dolgom, hogy felpattanok a biciklimre és eltekerek a Tagore-sétányra kikapcsolódni. Az nekem olyan, mint egy jógaóra pszichiáterrel összekapcsolva. Nem tudom megunni ezt a végtelen tájat, a romantikáját, a színeit, az illatát. Nagyon sok dalomnak adott inspirációt a városom és a Balaton. Még egy laza electro-bossa dalt is írtam Balatonfüred ékességeiről. 

 

Mik a kedvenc helyeid a Balaton környékén?

Különleges, szép emlék fűz egy eldugott stéghez Füreden, de persze nem árulom el, hol van :) A másik nagy kedvencem a tihanyi Sajkodi-öböl, ami szerintem a világ egyik legszebb helye. Imádom a Koloska-völgyet Arácson, az Eszterházy-strandot, azt főleg ősszel és tavasszal, mert nagyon érdekes kis építmények találhatóak rajta. Igazából ahogy megérzem a víz illatát, teljesen elvarázsolódom. A déli parton Szemes, Földvár, Lelle, Fonyód a kedvenceim, kiskoromban sokat táboroztam ezeken a helyeken.

Gasztronómiailag milyen szenvedélyeid vannak, ha a Balatonról van szó?

Tárgyilagos leszek: a jó száraz, gyümölcsös fehér borok, bármilyen hal, bármilyen mennyiségben, a híres füredi velőspirítós, a szőlő mint gyümölcs és a méltán híres Kossuth-forrás, aminek kicsit savanyú, szénsavasabb a vize. Balatonfüreden nem sokat járok étterembe, mert a családban mindenki kiválóan főz, és számomra nincs ennél finomabb. Nyilván ez érzelmi kötődés, de így is van jól. 


NÉVJEGY

Patché zenekar facebook oldala: https://www.facebook.com/patcheband
Songs For Your Soul: https://www.facebook.com/sfysofficialpage
Cséry Zoltán honlapja: www.zoltancsery.com
Cséry Zoltán zenei facebook oldala: https://www.facebook.com/zoltancserypianist
Patché zenekar instagram oldala: patcheband
Cséry Zoltán instagram oldala: zoltancseryjr