Rátaláltak a rég kihaltnak hitt aranyvakondra


2023.12.01 - Balatonica
kavicsos tengerpart

Egy évtizedek óta kihalt állatra bukkantak Dél-Afrika nyugati partvidékén. Az 1936 óta elveszettnek nyilvánított aranyvakondot a homokdűnéken keresztül úszva-kúszva találták meg új technológiák segítségével.




Az új eDNA technológia és egy speciálisan kiképzett szagérzékelő kutya segítségével az Endangered Wildlife Trust (EWT) rettenthetetlen tudóscsoportja és a Pretoria Egyetem szakemberei fontos titkokat tártak fel Port Nolloth homokdűnéiben, egy Dél-Afrika északnyugati partján fekvő kikötővárosban. A csapat szenvedélye, kreativitása és eltökéltsége az aranyvakond izgalmas újrafelfedezéséhez vezetett. Ez a legújabb faj, amely a Re:wild legkeresettebb elveszett fajainak listájáról az újrafelfedezett státuszba került.

 

 

Az aranyvakond valójában már a tizenegyedik a sorban azon állatfajok közül, amelyeket a Search for Lost Species elnevezésű kezdeményezés 2017-es elindítása óta sikerült újra felfedezniük a kutatóknak. A lista élén jelenleg az utoljára 1957-ben Kolumbiában látott kövér harcsa (fat catfish), az egykor Nyugat-Afrikában őshonos togói egér (Togo mouse), a Kubában elveszett hörcsögféle törpe hutia (dwarf hutia), az Új-Zéland déli szigetén otthonos kokakó madár (South Island kókako), valamint az egyik vak texasi szalamandra (blanco blind salamander) állnak. Aki látja őket, szóljon azonnal!

 

Forrás: naphíre / Wonder World, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MILYEN EXTRÉM KISÁLLATOT TARTANÁL OTTHON?

>> ÚJ VESZÉLYEK LESELKEDNEK A SÜNÖKRE