Milyen extrém kisállatot tartanál otthon?


2022.12.02 - Balatonica
terrárium zöld szakállas hüllővel

Amikor kisállatkereskedésbe indulunk, akkor nagyjából a kutya-macska vonalon szeretünk mozogni, kisgyerekek mellé esetleg becsúszik egy-egy pihe-puha rágcsáló. Az otthonunkba fogadott kisállatok világnapja kapcsán ajánlunk néhány vicces, kissé ijesztő vagy épp szívmelengető alternatívát. Ti melyiket viselnétek el?




Sivatagi róka 

A sivatagi rókák a Szaharától északra őshonos afrikai kisemlősök, akár 10-14 évig is elélnek. Nehéz otthoni tartásba szerezni belőlük egyet, de elvileg nem lehetetlen. Rengeteg vezetett szocializációra van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat az emberek között, és bár kutyaszerűek, soha nem fogjuk tudni pórázról a parkba vinni őket. Szociális állatok, akik nagy odafigyelést igényelnek, és akkor vannak jól, ha többen vannak egy helyen, amikor rendszeres társaságuk van. Házilag nagyjából úgy nevelhetők, mint a macskák, bár a legtöbb gazdi nagy ketrecben tartja őket, mintsem szabadon engedve. Fontos azonban, hogy rendszeres időközönként nagyobb mozgásokra van igényük.

 

Cukormókus

A cukormókusok imádnivaló repülő erszényes állatok, Ausztráliában és a környékén őshonosak. Eredetileg fákon élnek; testük mindkét oldalán vékony bőrhártya van, amellyel egy-egy magasabb pontról alacsonyabb helyekre siklanak át. A másnéven törpe erszényesmókusokat könnyű tartani, mivel kicsik és jól érzik magukat a társaságban, így nagyon ragaszkodóak lehetnek, ha megfelelően szocializálják őket. Ugyanakkor rendetlenek is, nem igazán lehet szobatisztává tenni őket, ráadásul négy illatmirigyük van a területük megjelölésére. Haraphatnak is, ha félnek. Mivel határozottan társasági lények, előfordulhat, hogy kettőt kell tartanod belőlük, hogy társaságuk legyen, amikor nem vagy otthon, illetve sötétedés után, ugyanis éjszakai állatok.

 

Jácintara

A 100 centis jácintkék ara egy gyönyörű papagáj Dél-Amerikából, amely csodálatos házi kedvenccé válhat a megfelelő otthonban. Ezeknek a madaraknak nagy élettérre és napi kapcsolatra van szükségük gazdáikkal. Nagyon intelligensek, habár hangosak lehetnek, ha stresszesek vagy magányosak. Akár 60 évig is élnek, ezért tervet kell készíteni arra az esetre, hogy túlélnek téged. Bár ránézésre nagy, félelmetes madarak, köztudottan ragaszkodó személyiségük van. Kezdőknek nem a legjobb választás, de ha van némi tapasztalatunk a madarakkal, plusz van elegendő időnk és életterünk, a jácint ara csodálatos házi kedvenc egy életen át.

 

Leopárdgekkó

A gekkók népszerű egzotikus gyíkok, amelyek számos színben és típusban kaphatók. A közép-ázsiai leopárd gekkó feltűnő foltos mintájának és barátságos beállítottságának köszönhetően az egyik legnépszerűbb. A gekkók remek házi kedvencek lehetnek pici lakásban, mivel kisebb tartályban is jól elférnek. A gekkók tartályát meghatározott hőmérsékleten kell tartani (nappal 28-35 fokon, éjszaka 20 fokon), de nincs szükségük speciális világításra, mint más hüllőknek. Szerencsére könnyen etethetők az állatkereskedésekben kapható rovarokkal, és úgy tűnik, más gyíkfajokhoz képest jól bírják az embereket és szívesen kommunikálnak velük. Mint minden hüllő, a gekkók is ilyen-olyan fertőzéseket hordozhatnak, ezért mindig kezet kell mosni utánuk.

 

Remeterák

Ezek az aranyos rákfélék évtizedek óta népszerűek. Az észak-európai tengerpartok tízlábújai valójában szárazon élnek, így nem túl nehéz új élőhelyet teremteni számukra. Nem igényelnek hatalmas tartályt, és remek házi kedvencek egy kis lakásban. A ránézésre egzotikus remeterák tulajdonképpen könnyen tartható, mivel engedelmesek, ritkán csípnek meg, és nem igényelnek sűrű napi gondozást. Szociálisak is, így több is lehet egy akváriumban. A remeterák hátránya, hogy ez nem olyan háziállat, amely sokat törődne veled, és mivel éjszaka aktívak, nem sok minden történik a tartályaikban napközben.

 

Forrás: Pets Love to Know, Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÚJ VESZÉLYEK LESELKEDNEK A SÜNÖKRE

>> HASZNÁLD KI A KUTYÁD REJTETT KÉPESSÉGÉT!