Rajongsz a Balatonért? Ezekért oda leszel!


2022.06.29 - Balatonica
Rajongsz a Balatonért? Ezekért oda leszel!

Egy jól sikerült balatoni nyaralás után elemi vágyunk, hogy valamiképpen konzerváljuk az ott szerzett élményeket. Kicsit megőrizzünk valamit a lelassult tempóból, a teljessé tett étkezésekből, a tudatosan választott vakáció-rutinból azokra a napokra, amikor újra a megszokott hétköznapokat éljük. Ebben segít egy-egy tárgy, amely hordozza a Balaton esszenciáját. Felakaszthatjuk a falra, kitehetjük a polcra vagy viselhetjük, a lényeg, hogy tudatunkban ismét karnyújtásnyira kerüljünk a Balatontól.




Sorozatunkban bemutatjuk a Balaton ihlette alkalmazott művészet legjobb darabjait. 

PRINTA
Mindannyiunk kollektív emlékét idézi meg a Printa Balaton-kollekciója, amely megalkotásához régi vitorlákat, maradék bőrdarabokat, használt farmereket használtak fel. A minták tervezésekor - a márkától megszokott módon – az egyszerűségre törekedtek az alkotók, a posztereken és a pólókon visszaköszönnek a hullámokon ringatózó vitorlások sziluettjei, máskor pedig határozottan használják a tó ikonikus formáját. 
A Balaton-kollekció darabjai fenntartható gyártási folyamat részeként kerülnek a vásárlókhoz: saját stúdiójukban kézzel, vízbázisú festékkel szitázzák a mintákat a hordozókra, így mindegyik darab művészi értékű és némileg egyedi. 

ART HEKK 
A kaposvári születésű képzőművész, tervezőgrafikus, Tóth Andrej álmodta meg az ART HEKK Projektet, melynek keretében megalkották az ikonikus portékát, amely abból a célból készült, hogy aki megvásárolja, hazavigyen egy darabot a nyárból, a vidámságból és a pozitív energiából, ami a halakból árad. A HEKK névre keresztelt jószág újrahasznosított diófából készült. A kollekció része továbbá a szintén újrahasznosított anyagból készült molinótáskák, grafikák, képeslapok és pólók. 


MISIJA
Társadalmilag tudatos módon készülnek Farkas-Pap Éva szobrászművész balatoni ihletésű állatkái is, hiszen a Misija figurák nagy része szociális műhelyekben készül, megváltozott munkaképességű emberek keze által. A Balaton kollekció madárkáihoz a mázakat egyedileg keverik és a tó színei köszönnek vissza a kék csodás árnyalatain.  


CAKÓ
Cakó Kinga minden sejtjével kötődik a Balatonhoz, gyerekkora óta az északi parton tölti a nyarait, így nem is volt kérdés, hogy előbb-utóbb megjelenik kollekciói között a káprázatos kék. A CAKÓ 2021-es tavaszi-nyári kollekciójának darabjaira a könnyed, felszabadult, vidám nyár jellemző. A ruhák színvilága visszatükrözi a tó ezernyi kékjét a türkiz zöldektől a halvány kékekig. A kollekció darabjait mindenki úgy alakíthatja magára, ahogy kedve tartja, puffos ujjaival és hosszú zsinórjaival minden eleme remekül idomul viselőjére.