Ritka 500 éves kincsleletet ástak elő


2023.03.14 - Balatonica
kincses ládikó belülről fénylik

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum 2015 óta működik együtt civil fémkeresős segítőkkel a régészeti leletekben gazdag térségben. Egy önkéntes nemesvámosi lakos így bukkant rá a tizenhatodik században elrejtett kincsekre. A múzeum munkatársai a sajtónak is bemutatták az értékes találatot.




A Veszprémtől 6 kilométerre fekvő Nemesvámos település és környéke régészeti lelőhelyekben igencsak gazdag, már az őskorból és a középkorból is kerültek elő értékes leletek, valamint a szomszédságban található Balácán európai jelentőségű villagazdaságot tártak fel a római korból. Újabb felfedezések reményében a veszprémi Lackó Dezsó Múzeum megállapodást kötött helyi lakosokkal, hogy hatósági engedéllyel önállóan is kutathatnak a folyamatban lévő régészeti feltárások területén kívül. Így történhetett, hogy Krámli Zoltán nemesvámosi önkéntes szenzációs török kori kincsleletre bukkant. Az épp felújítás alatt álló és kora nyáron újranyitó intézmény munkatársai a sajtónyilvánosságnak is bemutatták, mi minden került elő a föld alól.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a múzeum igazgatónője elmondta, a kincslelet 154 ezüstérméből, egy ón-ólom ötvözetű gyűrűből és egy ezüstmedálból áll. A pénzek között nagyrészt 16. századra keltezhető példányok találhatók, a legkorábbi veret 1501–1506 között, míg a legkésőbbi a 16-17. század fordulóján készült. Az érmék többségét a Magyar Királyság területén, Körmöcbányán verték, néhány pedig lengyel területekről került hazánkba. Az igazgatónő megjegyezte, valószínűleg egy bőrerszényben rejthették el a pénzérméket és feltételezhetően akkor, amikor a tizenöt éves háború időszakában a török seregek Veszprém ostromára vonultak. Valószínűsíthető, hogy az ettől való félelmében rejthette el a tulajdonosa az érméket, azonban később nem tért vissza értük. A leletek feldolgozását Gönczi Vivien, a múzeum éremtárának gyűjteménykezelője végezte el. 

Az UTAK MENTÉN közösségi régészeti programról, a fémkeresőzésről és a leletbejelentésről itt lehet tájékozódni.

 

Forrás: veol.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> RÉGÉSZETI SZENZÁCIÓK A KÖZELMÚLTBÓL

>> MI IGAZ A BALATON MESÉIBŐL?