Országbérlettel a buzsáki termálfürdőbe


2023.04.21 - Balatonica
Csiszta Fürdő Termál

2023. május 1-jétől egyetlen bérlettel korlátlanul utazhatunk az egész országban helyközi buszokon és vonatokon egyaránt. A hazai kisvasutak közül egyedül a balatonfenyvesire lesz érvényes az országbérlet: ezzel bő félóra alatt a buzsáki termálban, azaz Csiszta Fürdőn találhatjuk magunkat.




A MÁV-START Zrt. Balatonfenyves és Somogyszentpál, valamint Balatonfenyves és Csisztafürdő állomások között kisvasutat működtet. Az országban ez lesz az első kisvasút, ahol a május 1-től megváltható országbérlettel is utazhatunk, azaz nem kell külön jegyet váltanunk. Március vége óta egy vonatpárral több jár a balatoni település és a termálfürdő közelében található állomás között: jelenleg 9.10-kor indul a legkorábbi járat, és 17.55-kor indul vissza a legkésőbbi. A nyári időszakban egy kora esti vonatpár is közlekedik majd, a menetidő 35 perc

 

 

A buzsáki Csiszta Fürdő számít a Balatonhoz legközelebb eső termálfürdőnek. Buzsák egyik településrészét nevezik Csisztapusztának, ahol 1956-ban olajat kerestek, de helyette termálvíz tört fel közel 600 méterrel a föld alól. Eleinte csak a helyiek jártak el kúrálni magukat a nyílt színi árkokba elvezetett gyógyvizekbe, akár több kilométeres gyaloglás árán is. 1958-tól három betonmedence állt a vendégek rendelkezésére (habár ivóvíz még akkor sem volt helyben), majd apránként fejlődött és vált a mai napig népszerű, barátságos fürdőhellyé. A kútja minősített kénes gyógyvizet ad, amely mozgásszervi- és bélpanaszok, illetve bőrbetegségek esetén is bizonyított gyógyhatással rendelkezik. A 2013-as EU-s fejlesztés óta öt medence működik a fürdőben, köztük ülő és fedett medencék, plusz gyerekmedence, szauna, masszázs, kemping, étterem és kávézó is üzemel a területen.  A helyi kisvasutat 20 évnyi szünet után, 2021 nyarán indították újra. A termálfürdő jelenleg 9 és 18 óra között, a három nyári hónapban pedig majd 9 és 19 óra között tart nyitva.

 

Forrás: Termál Online, Fotók: Csiszta Fürdő Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> KÉT ÚJ BALATONI GYÓGYFÜRDŐT AVATTAK

>> INGYENES VONATOZÁS A TAVASZI SZÜNETBEN