Olasz díszvendégség a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon


2024.06.28 - Balatonica
tészta készítés liszt

A balatoni régió több mint ötven étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet szeptember 6. és 8. között Veszprémben. A fesztivál során családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek élményétkezései is várják az érdeklődőket.
A harmadik alkalommal meghirdetett Balaton Wine & Gourmet-n Japán és Spanyolország, majd Argentína és Franciaország után idén Olaszország a díszvendég, Veszprém így egy mini olasz gasztrofesztiválnak is otthont ad majd. A fesztivál célja Veszprém és a Balaton térségét önálló gasztrorégióként bemutatni, hiszen hat borvidék, minőségi gasztronómia és pezsgő kulturális élet jellemzi ezt a területet.

Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete elmondta, az olasz gasztronómiai hagyományok legjavát tervezik bemutatni egy hasonlóan kiemelkedő gasztronómiai hagyományokkal rendelkező régióban. Az olasz konyha, az olasz életstílus és az olasz élelmiszeripari termékek itt is nagy népszerűségnek örvendenek, Itália jelenleg a hatodik legfontosabb élelmiszeripari beszállítója Magyarországnak. Felhívta a figyelmet a fesztiválra érkező olasz szakemberekre is, akik menüsorok, bemutatók és szakmai szemináriumok segítségével mutatják be többek között az olasz bor és a prosecco, az aperitivek és koktélok, a kávék és az extraszűz olívaolajok világát.

A fesztivál a nagyközönségnek szóló, ingyenes előadások mellett élményétkezéseken, workshopokon és vezetett kóstolókon keresztül is ízelítőt kínál az olasz gasztronómiából, Michelin-csillagos olasz sztárséfek pedig élményétkezéseket prezentálnak. Vezetett kóstolókon, illetve a CEWI borszakmai élménysátrában mutatkoznak be az olasz és Balaton környéki borok, a gyereksátorban pedig Kalas Györgyi vezetésével a fiatalokat is gasztrofoglalkozások várják.

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója arról is szólt, hogy 2025-ben az olaszországi Gorizia és a határ túloldalán fekvő, szlovéniai Nova Gorica lesz Európa Kulturális Fővárosa, a testvérvárosok pedig a Balaton Wine & Gourmet-n is bemutatkoznak majd.

 

 

Forrás: kultura.hu / mti, Fotó: unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MA MUSZÁJ LESZ CAPPUCCINÓT INNI

>> 9 POMPÁS DESSZERTEZŐ A BALATONNÁL