Ők lettek az év tájháza és kilátója


2022.11.10 - Balatonica
hegytetőn messzelátó

2022-ben egyértelműen Lillafüred a közönségkedvenc kiránduló célpont. Az Aktív Magyarország szavazásán mind az év tájháza, mind az év kilátója címet a Bükk-vidék nyerte el. Mutatjuk azt is, hogy kik lettek a további befutók.




Az Aktív Magyarország évente szavazást indít a facebook oldalán a legkedveltebb turistaház és kilátó kategóriákban. Idén az eddigi legnagyobb részvétel mellett Lillafüred két nevezetességét választották a belföldi turizmus drukkerei. A 40 ezer voksoló egy-egy tízes listáról ikszelhette be a személyes kedvencét. A nyertesek tehát a Fehérkőlápa Turistaház és a tőle néhány kilométerre található Zsófia-kilátó lettek.

A Fehérkőlápa Turistaház a csodás panorámát nyújtó Fehérkő sziklák szomszédságában bújik meg. Mesés a környezet és az enteriőr (erdei házikó százéves faóriások gyűrűjében, gerendás mennyezet és kandalló, gyóggyhatású forrásvíz), de mesebeli a ház története is. Az 1930-as évetől kezdve a háború végéig mindenki előtt nyitva álló menedékház, a forradalom alatt a szovjetek elől menekülő szabadságharcosokat bújtat, később fosztogatók martalékává válik, de mindannyiszor jelentkezik valaki, aki átmenti a jövő generációinak. 

A Zsófia-kilátó volt az ország első vidéki kilátója. 1900-tól 50 éven át mászták meg kirándulók nemzedékei, hogy a magasból ráláthassanak az odalent tisztán tündöklő Hámori-tóra. Néhány évtizedre megszűnt létezni, amikor is elbontották egy légvédelmi központ építése miatt. Hosszas várakozást követően idén nyáron az eredeti tervek alapján született újjá és a jelek szerint azonnal vissza is foglalták a természetjárók.

A Fatáj Magazin közlése alapján Az Év Kilátója és Év Turistaháza pályázat célja, hogy a kiránduló nagyközönség megismerje a legszebb hazai kiránduló célpontokat és erdei szálláshelyeket. Az elmúlt években száznál is több turistaházat újítottak fel a Téry Ödön Turistaház-fejlesztési Programban, illetve nagy számban újultak meg kilátók, lásd a Zsófia-kilátó példáját.

Dobogós helyezéseket értek el: a Pannonhalmi Főapátság szomszédágában lévő Boldog Mór-kilátó és lombkorona tanösvény a Bakonyban, a „Betonvirágnak” is hívott Bence-hegyi kilátó a Velencei-tó környékén, a Bükki Nemzeti Parkban található Stimecz-ház, valamint a zselici dombok (Dél-Dunántúl) lankáira épült Haracsi Vendégház.

A Balaton környékéről a legtöbb szavazatott a révfülöpi Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó és a Balatoncsicsói Erdészház gyűjtötte be.

 

Forrás és fotó: Aktív Magyarország

KAPCSOLÓDÓ

>> ÖT KILÁTÓ A BALATONNÁL, AMIT LÁTNI KELL

>> LUXUSSÁTOR ÉS FA TETEJÉN HÁZIKÓ