Nemsokára újra megnyílik a badacsonytomaji Tátika


2023.11.21 - Balatonica
tátika bisztró 1962

A badacsonyi kikötő szomszédságában álló Tátika Bisztró egy ikonikus épület, amely még idén visszanyerheti régi fényét, a kikötő környezete is megszépül, így a következő idegenforgalmi szezonban megfiatalodva fogadhatják a vendégeket, kirándulókat, turistákat.




Az 1962-ben átadott badacsonytomaji Tátika Étterem a 2020-ban elhunyt Callmeyer Ferenc egyik legismertebb műve. Az 1980-as években a tervezőt kérték fel az építmény átalakítására is, ugyanis az emeleti panorámás cukrászda helyén egy night clubot kívántak létrehozni. Az eredeti koncepció szerint közvetlenül a vízpartra épített, tó fölé nyúló, konzolos ház állapota az évek során folyamatosan romlott, 2011-ben műemlékké nyilvánították.

 

Fortepan / Bauer Sándor (1962)

 

Badacsonytomaj 2018-ban nyert 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a Tátika, valamint a tóparti sétány rehabilitációjára, a projekttel 2020 őszére kellett volna elkészülniük, ám hűtlen kezelés és kivitelezési bonyodalmak miatt a projekt éveket csúszott. Miután az már világosan látszott, hogy az önkormányzat nem tud megbirkózni a feladattal, 2022 őszén a BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vette át a projektet, azzal a szándékkal, hogy mielőbb pontot tegyenek az ügy végére és megmeneküljön az épület.

 

Fortepan / Bauer Sándor (1962)

 

Az épület felújításának várható befejezéseként 2023. III. negyedévét határozták meg, és ezúttal minden jel arra mutat, hogy nagyjából a terv szerint haladnak a munkálatok. A projektleírás szerint a felújítást követően a Tátika alsó szintjén információs iroda, illetve a turisták fogadását, várakozását szolgáló közösségi tér jön létre, a felső szinten pedig étterem kezdi meg a működését.

 

Forrás: likebalaton.hu / Építészfórum, Fotó: Fortepan / Faragó György

KAPCSOLÓDÓ

>> HOGYAN ÉPÜLT KI A BALATON-PART?

>> 100 ÉV ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEI A BALATON-PARTON