Napi desszert: kávés banánkenyér


2023.02.23 - Balatonica
banán és banánkenyér

A banánkenyér eredeti amerikai receptje két dolognak köszönhetően vált népszerűvé a múlt században. Az egyik, hogy a modern hűtéstechnológiának köszönhetően nagyobb mennyiségben tudtak banánt importálni a tengerentúlról. A másik, hogy a gazdasági világválság idején a félig romlott gyümölcsöket sem dobták ki, inkább belekeverték a kenyérbe.




Ma Amerika-szerte (és talán világszerte) mindenfelé banánkenyeret sütnek, ugyanis ma ünneplik a kávézók örökzöld kedvencének a világnapját. Ha édes szájjal keltünk fel ma reggel, a Street Kitchen receptjével kipróbálhatunk egy igazi különlegességet, a kávés banánkenyeret.

Hozzávalók

120 gramm vaj, 180 gramm barna cukor, 12 gramm sütőpor, 1 mokkás kanál őrölt fahéj, 300 gramm liszt, 1 marék mandula, 2 darab tojás, 3 darab érett banán, 1 csipet só, 1 darab citrom reszelt héja, 220 milliliter presszókávé

+ a krémhez: 250 gramm mascarpone, 125 gramm krémsajt, 50 gramm porcukor, 1 mokkás kanál vaníliaesszencia

+ a díszítéshez: 1 mokkás kanál instant kávé, néhány szelet banánchips

Elkészítési mód

A kávés banánkenyérhez a vajat a tojással és a barna cukorral habosra keverjük. A banánokat egy aprítóban vagy villával krémesre dolgozzuk, és a tojásos-vajas keverékhez adjuk. A sütőport összekeverjük a sóval, a fahéjjal, a citromhéjjal és a liszttel, majd az egészet a tojásos keverékhez adjuk, valamint belekeverjük a kávét és a durvára vágott mandulát is.

Sütőpapírral bélelt formába simítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Mikor kihűlt, a krémhez kihabosítjuk a mascarponét és a krémsajtot, majd belekeverjük a porcukrot és a vaníliát, és a süti tetejére kenjük a krémet. Megszórjuk instant kávéval, és néhány darab banánchipsszel díszítjük.

Ha jól dolgoztunk, így fog kinézni az eredmény.

  • Előkészítési idő: 25 perc
  • Sütési idő: 40 perc
  • Hűtési idő: 60 perc

 

Forrás: StreetKitchen, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> PEKÁNDIÓS AZ ÉV BALATONI BEJGLIJE

>> TAROLT A ROBBANÓS SZALONCUKOR