Most együnk frissen hazai meggyet!


2023.07.17 - Balatonica
meggy tálca konyha

Kiemelkedő a minősége a hazai meggynek, melynek termesztésében Magyarország továbbra is az Európai Unió egyik legmeghatározóbb szereplője. A hazai meggy jelentős része, évjárattól függően mintegy 50-75 százaléka export termék.




Nagy István agrárminiszter tájékoztatása szerint a hazai meggynek kiemelkedő a minősége. A tárcavezető elmondta, hogy Magyarország ezüstérmes meggytermelő az EU-ban, Lengyelország után a második helyen áll. A magyar gyümölcsnek nemcsak a minősége különleges, hanem az íze is egyedülálló.

A magyar fajták színe, íze, bogyómérete, mag-hús aránya és állaga felülmúlja a külföldi versenytársakat, így a feldolgozóipar mellett a frisspiacon is keresett. A kivitelből a friss meggy 25 százalékban, a meggybefőtt 70 százalékban, a fagyasztott meggy pedig 5 százalékban részesedik. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be. Legjelentősebb célpiacunk Németország.

Az idei meggyből a tavalyi aszály, a fagyok és a szokatlanul hideg, a gombabetegségeknek kedvező csapadékos idő miatt a tavalyinál valamelyest gyengébb terméshozam várható, a gyümölcsminőség ennek ellenére kiváló. A meggyet lehetőleg fogyasszuk frissen, mert így hasznosulnak legjobb hatékonysággal az élettanilag kedvező tulajdonságai. A sok ezer kilométerről történő szállítás kockázatokat hordoz magában, nem beszélve arról, hogy jelentős szerepet vállal a klímaváltozásban is. A hazai termékek választásával a magyar gazdák és családok megélhetését támogatjuk!

 

Forrás: sokszinuvidek (24.hu), Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> MÁR A KANYARBAN A DINNYESZEZON!

>> EZEKNEK A CSEMEGÉKNEK FELSZÖKÖTT AZ ÁRA