Mindez belefér a Mikulás-csizmába!


2022.12.06 - Balatonica
mikulás figura fagyott faágon

Megszoktuk, hogy a karácsonyi fa alá bármekkora ajándékboboz odafér. A Mikulástól kapott meglepetések lényege, hogy olyan apróság legyen, ami a gondosan kipucolt kiscipőkbe, csizmákba, bakancsokba rejthető. Kis méret, nagy kihívás. Last minute ajándékötletek a kívánság-rengetegben elakadt télapóknak.




A Mikulás-ajándékok lényege, hogy a gyerekeket is segítsük az ünnepekre való hangolódásban. Az adventi naptárhoz, a koszorún a gyertyagyújtáshoz, az ablakdíszek kiaaggatásához vagy a karácsonyi koncertekhez hasonló kedvcsináló előjáték. Ebből adódóan nem kell felesleges kiadásokba verni magukat miatta. Három kategóriába sorolva mutatjuk, hogy milyen egyszerű megoldások közül érdemes válogatnunk.

LEGYEN EHETŐ: A magyar hagyományok szerint a gyerekek általában kora reggel, iskolába indulás előtt találnak rá a meglepetésekre. Ha akarnánk, sem lenne idő hatalmas LEGO-készleteket és társasjátékokat bontogatni. Rejtsünk a csizmákba színes-szagos, és főleg, ínyenc finomságokat. Ehhez képben kell lennünk gyermekünk ízlésével, tehát ne most próbáljunk rátukmálni egzotikus gyümölcsöket, amelyeknek a nevét sem ismeri. Sokaknál betalál a mandarin, banán, ízesített magvak, üvegcsékben lekvár és méz, néhány szaloncukor, egy-két csokigolyó. A csomagoláson rengeteg múlik. Készítsünk ünnepi és mégis ismerős válogatást!

LEGYEN HORDHATÓ: A gyerekek nyilván mondogatják, hogy nem zoknit kérnek ajándékba, pedig manapság elképesztően vicces és vagány mintákban készülnek a gyerekruhák és kiegészítők. Találjunk valami olyan figurát mintának, aki mesékből, gyerekkönyvekből ismerős és emiatt büszkén viselné a gyerkőc. Legyünk ebben is kreatívak. Öltöztessünk fel egy aprócska plüsst sapkába, sálba, kesztyűbe, nagyobbaknál bejátszhatnak egyszerűbb kitűzők, ékszerek, majd ültessük jópofa alkotásunkat az ablakpárkányra, és lényegében megvagyunk az ajándékcsomaggal.

LEGYEN HASZNÁLHATÓ: Az eddigiekből is kiderülhetett, hogy olyan ajándékok felé terelgetnénk a szülőket, amelyeknek hasznát veszik a kicsik, lehetőleg már aznap, amikor megjött a Télapó, de nem árt, ha a továbbiakban sem válik rögtön szemétté. Evés és ruházkodás nélkül nehezen indulna a nap, ráadásul mindkettő közös, családi rituálékhoz kapcsolódik. Rejtetten mindkettővel alakítjuk gyermekünk izlését, viselkedését – azaz saját értékrendünk szerint próbálunk jógyereket nevelni belőlük, ami ugye a mikulási alapgondolat. Ha játékkal is szeretnénk kedveskedni, induljunk ki a gyerek személyiségéből és érdeklődési köréből, kevésbé az aktuális divatokból. Ha kézügyeskedni szeret, pakoljunk matricát, gyurmát, ceruzát a lábbelikbe, ha szerelni-építeni, akkor DIY-készletet és építőkockát, másoknak matchboxot, babát vagy szuperhősfigurát, de lehet belépőjegyet is közös, családi programokra.

Semmiképp ne lőjjük el az összes patronunkat. Gondoljunk a Mikulásra egyfajta Karácsony-tesztelőként, hogy biztosra tudjunk menni, amikor a nagyobb, jelképes ajándékozásra kerül a sor. És nyilván alakítsuk úgy a napirendünket, hogy az együttlétre is jusson elég idő, ami titkon a gyerekek leghőbb vágya.

 

Forrás: Under5, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> PEKÁNDIÓS AZ ÉV BALATONI BEJGLIJE

>> TAROLT A ROBBANÓS SZALONCUKOR