Tarolt a robbanós szaloncukor


2022.11.26 - Balatonica
sötét szaloncukor karácsonyi díszitések

A szaloncukor hagyományosan magyar édesipari termék, a külföldieknek szinte lefordíthatatlan. Selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos cukorka, amelyet a karácsonyfa díszítésére használunk. Lássuk, melyik vadonatúj töltelékeket díjazták idén!




Az Év Szaloncukra civil kezdeményezésre meghívást kap az összes hazai kicsi és nagy gyártó, akik szabadon dönthetnek a részvételről. A kategóriák összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége nyújtott szakmai tanácsot. A nyertesek között egyaránt találunk régi kedvenceket és új felfedezéseket. Még időben szóltunk, hogy idén valami egyedi íz kerüljön a faágakra.

 

Az Év Szaloncukrai: a gyulai Kézműves Cukrászda forralt boros szaloncukra, a balatongyöröki Promenád Kávéház “Frizzy” mogyorós-robbanócukorkás szaloncukra, a maklári Stühmer körtezselés-muskotályos szaloncukra.

Az Év Kézműves Szaloncukrai: a keszthelyi Sütibolt mézeskalács ízesítésű szaloncukra ropogós kekszdarabokkal, a veresegyházi Sulyán Cukrászda Sacher torta inspirálta szaloncukra, a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda fehércsokoládés-pisztáciakrémes szaloncukra.

Az Év Vegán Szaloncukrai: a székesfehérvári Damniczki Cukrászda birsalmás szaloncukra, a Lissé Kft. meggyes zselés vegán szaloncukra, a LIDL citromos-narancsos vegán szaloncukra. 

 

Nézzétek meg a keszthelyi Lissé Édességgyár Kft. kisfilmjét:

 

A kedvező árú szaloncukrok közül első helyen végzett a TESCO karamella krémmel töltött szaloncukra, második lett a Chocofive robbanócukros szaloncukra, a harmadik helyezett pedig a Penny Market Choco’la Belga étcsokoládéval mártott meggyes laktózmentes vegán szaloncukorra lett hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel.

Az ízek versenyében a kókusz, marcipán, mogyoró, karamell ízek mellett, idén új ízkategóriaként jelent meg a tej/vajkaramella, a pisztácia és a narancs. A legjobb marcipános szaloncukor a veresegyházi Sulyán Cukrászda mézes narancsos marcipán szaloncukra; a legjobb kókuszos szaloncukor a nagyatádi Forfino kókuszkrémmel töltött tejcsokis szaloncukra lett; a legjobb karamellás szaloncukor a balatongyöröki Promenád Kávéház Karamella Gold szaloncukra lett; a legjobb mogyorós szaloncukor a Gyulai Kézműves Cukrászda Giandujas szaloncukra; a tej/vajkaramella kategóriában a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda tejkaramellás szaloncukra lett; a legjobb narancsos szaloncukor kategóriában a kiskunlacházi Demeter Chocolate narancs-kardamomos szaloncukra lett a győztes; a pisztácia kategóriában a keszthelyi Sütibolt fehércsokis pisztáciás meggydarabos szaloncukra nyert.

 

Forrás: hirbalaton, Fotó: Promenád Cukrászda Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> PEKÁNDIÓS AZ ÉV BALATONI BEJGLIJE

>> RAJTOLNAK AZ ADVENTI PROGRAMOK