Milyen zene a chillout?


2023.04.07 - Balatonica
nyugágyban ejtőző strandoló férfi

A Balatonica rádió chillout zenét sugároz mindannyiótok örömére megszakítás nélkül, éjjel-nappal. Azt már tudjátok, hogy mi szolgáltatjuk a filmzenét az élet felemelő pillanataihoz, de most azt is körüljárjuk, hogy számunkra pontosan mit jelent és mit képvisel a chillout zene. Hallgassatok és olvassatok minket kedvetekre!




A chillout zene valójában egy gyűjtőfogalom, amelybe több elektronikus zenei stílus is lazán belefér: a lágyabb hangzás és a középtempós ütemek fogják őket össze. Maga a szó a relax (pihenni, lazítani) szlenges megfelelője.

Legelőször a londoni Heaven nightclub szórakozóhely White Room különtermére hivatkoztak chill-out teremként 1989 környékén, amikortól olyan ambient mixeket kezdtek itt játszani, hogy attól a zúzósabb nagyteremben kifáradt bulizók kifújhatták magukat kicsit. A zenei futamok alapját Brian Eno, a Pink Floyd, the Eagles és Mike Oldfield szerzeményei adták. A legelső DJ-k Jimmy Cauty és Alex Paterson voltak, a későbbi The Orb együttes társalapítói. Ezzel párhuzamosan a KLF brit acid house felállás 1990-ben kiadott egy albumot Chill Out címmel.

Az 1990-es évek közepére teljesen bevett gyakorlat lett chill-out szobákat üzemeltetni a nagyobb klubbokban, ahol a downtempo (lassú ütemű) zenék egyre színesebb skáláját kísérletezték ki: ambient house, New Age, trip-hop, nu jazz, psychill futamok mind megfértek egy helyen. Ezekben a különtermekben kényelmesen kipárnázott kanapékon lehetett lazulni és belemerülni a pszichedelikus fényfestéssel körberajzolt lüktetésbe. A későbbi korok a chillout ernyője alá engedték a jóval régebbi múltra visszatekintő lounge zenei hangzást, illetve az új keletű smooth electronica és a soft techno irányzatokat is. 

Az első dedikáltan chillout bulikat (Oscillate party events) a Higher Intelligence Agency szervezte Birminghamben a '90-es évek közepén, majd a kezdeményezés hamar népszerűvé vált az Egyesült Államokban is, ahol exotic eletronica néven becézték. Ugyanakkor a jó tíz évvel korábban Ibizán feltűnt Balearic beat is lassan rokonértelművé vált a chillout és a house zenék egybefonódásával. Egyéb zenei kultúrák (indiai, közel-keleti, a spanyol flamenco) hangzásvilága szintén beépült a chillout végtelen világába.

Ahogy a chillout egyre több elektronikus zenei műfajt olvasztott magába, világszerte annál népszerűbb húzónév lett a klubkultúrában. A londoni székhelyű rendezvényszervező Ministry of Sound meghatározó szerepet játszott a műfaj világsikerében, Ibizát is ők tették a chillout egyik fővárosává. 2008-ban kiadták a Chilled névre keresztelt válogatást, amelyen az 1991 és 2008 között kijött leghíresebb chillout szerzemények hallhatók. Azóta évről évre bővül a világsztár zenei producerek és strandklubbok (Café del Mar) névsora, akik a chillout mellett kötelezik el magukat.

A chillout egyszerre nyúl vissza a legősibb zenei élményekig, áraszt egyfajta retró érzést a közelmúltból, de az űrkorszak, a digitális világ és a távoli jövőbe mutató technológiák hangulatát is megidézi. Végtelenül ismerős és közben mégis megismerhetetlen. A mai napig rengeteg meglepetést tartogat. 

 

Forrás: artandpopularculture.com, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MA DEBÜTÁL A BALATONICA TÉLI DOWNTEMPO VÁLOGATÁSA

>> EZEK KEDVENC ELŐADÓINK LEGDÖGÖSEBB VIDEÓKLIPJEI