Mikortól lehet síelni a hazai pályákon?


2023.11.30 - Balatonica
sílécek sítalp faház

A héten nagyjából 20-25 centiméter hó hullott az északkeleti országrészben, a fővárosban ma esett le az első látványosabb hómennyiség, a Balatonnál szombatra várnak havazást. Sokan ilyenkor kezdik el tervezgetni a síelést. Mikor nyitnak a hazai pályák?




Síterepeink közül Eplény is kapott egy kis havat, valamint itt indult be eddig egyedül a hóágyúzás. Már második éjszaka folyamatosan dolgoznak a hóágyúk az 1-es pályán. A nyitásról még korai beszélni, azonban vélhetően nem kell olyan sokat várni a szezonkezdetre, mint az előző években.

A hóból ugyancsak jutott a Mátrába. Mátraszentistvánban még kivárnak, hiszen a következő napok időjárási előrejelzéseiben benne van a bizonytalanság, az enyhülés és az esetleges eső vagy havaseső. Vasárnap már okosabbak lehetünk, akkor vélhetően véget ér az enyhülés, és ha megérkezik a jelzett lehűlés, akkor a következő hét elején az időjárás kedvezhet a hóágyúzáshoz.

Kékestetőn kb. 10-15 centiméter hó hullott. A pálya tavaly nem üzemelt, és hiába a havazás, eléggé esélyes, hogy idén sem indulnak be a síliftek.

A keleti havazásból Sátoraljaújhely is szépen kapott, megérkezett az igazi téli hangulat. A sípályák mellé már felsorakoztatták a hóágyúkat. Számuk örvendetesen megnőtt tavaly óta. 

A hagyományokat követve, vélhetően a karácsonyi szünetre időzítve nyitnak a hazai sípályák, addig maradnak az ausztriai és a szlovákiai helyszínek.

A fotókért látogassatok el a síelők.hu oldalra.

 

Forrás: sielok.hu / idokep.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> LEESETT AZ IDEI ELSŐ HÓ

>> NINCS HÓ. MI LESZ A SÍPÁLYÁKKAL?