Mikor van idén a kéktúrázás napja?


2023.10.09 - Balatonica
három túrázó erdőben

Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében minden év októberének második szombatján van, azaz idén október 14-én. Az előrejelzések szerint igazi túraidő várható szombatra! Szeles, de napos idő lesz, érdemes rétegesen öltözködni. 3 izgalmas útvonalat ajánlunk a Balaton környékén!




Tapolca - Badacsonytördemic

táv: 17,1 km, indulás: reggel 9, Taploca vasútállomás

A Balaton látványa, szőlősorok és komor bazaltformák – e sokoldalú díszletek cserélődnek túránkon, melyen átszeljük a Tapolcai-medencét. Eközben nem csak alulról szemléljük a hatalmas tanúhegyeket: a Szent György-hegy tetejére kapaszkodva felfedezzük a bazaltorgonák sziklakéményeit, a túloldalon pedig Hegymagas felé ereszkedünk le, miközben szőlősorok százai a tó nem szűnő panorámája felé mutatják az irányt. A szemközti Szigliget alacsonyabb hegyeinek körvonalát egyre növekvő méretben élvezhetjük, amint hosszan tapossuk az aszfaltot. A faluba érve elkanyarodunk a Balaton-felvidék talán legszebb vára alatt, s befejezésképpen már a Badacsony kapitális tömbjéhez gyalogolunk.

 

Városlőd - Bakonybél

táv: 19,1 km, indulás: reggel 8, Városlőd, autóbusz váróterem

Míg a Kéktúra dunántúli szakaszain általában nyílt terepek és kisebb-nagyobb, szembeötlően kezelt erdőfoltok váltják egymást, addig a Városlőd és Bakonybél közötti szakasz északi hegyvidékeink erdőségeinek atmoszféráját nyújtja. A Kéktúra hatalmas, változatos rengeteget szel át, amelyet ezüstös törzsű, kecses szálbükkök ékesítenek. Mindezért pedig a távolság ellenére nem is kell különösebben megdolgozni, hiszen a lejtők alján maradva tekergünk a hegység mélye felé. Útba ejtjük Németbányát, a Magas-Bakony lábához tapadt, apró falut is, utunk végén pedig a számtalan látnivalót és szálláslehetőséget kínáló Bakonybélben érünk célt.

 

Palin - Zalakaros

táv: 21,8 km, indulás: reggel 8, Palin, Rózsa eszpresszó

Nagykanizsától keletre, a Zalai-dombság határterületére indulunk, ahol alacsony, elnyúló dombhátak és kiöblösödő völgyek „görbítik” a terepet. Útvonalunkon mi is kivesszük a részünket a hullámvasutazásból, de többnyire a tetőket követve, a táj magasabb pontjain maradunk, és csak a falvak kedvéért ereszkedünk alá. A kilátásokkal tűzdelt, erdős hátságban bújik meg a Zalai-dombság egyik legfőbb látványossága, a nagybakónaki Kőszikla-szurdok, melyet éppen elkerül a Kéktúra, de akik vállalják a kifejezetten nehéz terepszakasz leküzdését, nekik lesz lehetőségük megtekinteni ezt a kivételes képződményt. A Nagybakónak melletti völgyben, a Tukora-tető oldalában, a híres Kőszikla-szurdok bejáratánál az energiával teli, elvarázsolt erdőben egy csodálatos, különleges kisugárzású hely húzódik meg, a források völgye, a Szent György vonalak metszéspontja. Utunk során ezen a helyen egy nagyobb pihenőt tartva töltődhetünk fel. A fürdőjéről nevezetes Zalakarost nem csupán fölülről csodáljuk meg, hanem lehetőségünk nyílik közelebbről is megismerni, hiszen a központjában fejezzük be túránkat. Túránk zárását követően, aki szeretne, a Termáltó és Ökopart hangulatos környezetében pihenhet egyet.

 

Forrás: kekturazasnapja.kektura.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ORSZÁGÉPÍTŐ TÚRÁZÁS GYÖNYÖRŰ IDŐBEN (2022)