Meztelen tömeg az ausztrál partokon


2022.11.29 - Balatonica
kamera óceánpart napnyugta

Több ezer ausztrál sorakozott fel meztelenül Sydney híres strandján, Bondi Beachen egy jótékony célú művészeti happening keretében. A sztárfotós Spencer Tunick sokadik alkalommal instruált ruhátlanul pózoló tömegeket, mindig valamely jeles alkalom kapcsán. Szerintetek mi lehetett az óceánparti nudizás apropója?




2500 tökéletesen pucér ember gyűlt össze múlt hétvégén a kora reggeli órákban az ausztráliai Sydney tengerpartján, Bondi Beach-en. A közeli vízimentő toronyból instruálta őket egy megafonos férfi, aki mellesleg nyakig be volt öltözve. A tömeg egy emberként mozdult, mintha előre begyakorolt koreográfiát követtek volna: hol leguggoltak széttárt kezekkel, hol hanyatt feküdtek a homokban, hol a hullámokon túli napfelkeltébe bámultak. A tévés közvetítőkocsik tisztes távolságból rögzítették a nem mindennapi látványt.

A megafonos férfit Spencer Tunick-nak hívják és jó nevű fotóművész az Egyesült Államokból. 1994 óta száznál is több hasonló projektet vezényelt le, amikor is jelképes tájakon emberek tömegei vetkőznek le és pózolnak előre megkonstruált alakzatokban, többnyire fontos társadalmi ügyek szolgálatában.

2003-ban a londoni Selfridges bevásárló központ mozgólépcsőin sorakoztak a lehajtott fejű mezítelen testek, mintha ténylegesen saját bőrüket vinnék a vásárra. 2007-ben a volt azték fővárosban, jelenleg egy katedrális és egy kormányzati palota övezte hatalmas téren (Mexikóvárosban) borult a földre rekordszámú 18 ezer résztvevő anyaszült meztelenül, a mindenkori hatalom előtti hódolat élő szobraként. A 2008-as osztrák-svájci labdarúgó-Európa-bajnokság előtt egy bécsi stadion lelátóján és a játéktér gyepszőnyegén meztelenedtek le a fotóalanyok kifacsart pózokban. Más projektjei természeti katasztrófákra, a környezettudatosságra, közös értékeink megóvására vagy épp a kortárs művészetek támogatására hívják fel a figyelmet.

Tunick egyszerre provokatív és valahogy mégis letisztult, ártatlan fotómunkái mostanra többször körbeutazták a világot. A művészeti szándék mögött érzékelhető egyfajta küldetéstudat: megmutatni a sebezhetőségünket és azt, hogy a világgal kölcsönhatásban létezünk.

Ezek a motívumok az ausztrál tengerpartra szervezett megmozdulás esetében is kitapinthatók. Sydney népszerű rekreációs és találkahelye a Bondi Beach (lásd a lenti képet), ahol első ránézésre gondtalanul időznek a helybeliek. A fotózáshoz felvonult 2500 önkéntes azonban arra figyelmeztet, hogy évente legalább ennyien halnak bele a nemzeti betegségnek is bélyegzett bőrrákba. Ami ennél is megdöbbentőbb szám, hogy 3 ausztrálból 2-t a betegség valamely tünetével diagnosztizálnak 70 éves kora előtt. A fotózást a megelőzésért lobbizó Skin Checks Champions non-profittal együttműködésben valósították meg. A helyi híradásban nyilatkozó résztvevők szerint meglehetősen hűvös volt a reggel, szemerkélt az eső, de így is felejthetlen élmény volt bekerülni a világhírű művész nagyszabású víziójába. Ha jobban belegondolunk, ez a halhatatlanság egyetlen megvalósítható formája.

Ti jelentkeznétek önkéntesnek, ha egyszer a mi vidékünkre is ellátogatna a sorozat?

 

 

Forrás: Guardian, Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÍGY ÉPÜLNEK A 15 PERCES VÁROSOK

>> SZEXSZIMBÓLUM VILÁGSZTÁROK BRINGÁVAL PÓZOLNAK