Menjünk a méhekért múzeumba!


2023.02.17 - Balatonica
levendulát porzó méh

A beporzók nélkül nem tudna fennmaradni a mai élővilág. A növényzet nagyrészt virágos növényekből áll, azoknak több mint 80%-át zömmel rovarok porozzák be. Nélkülük megbillenne a mai növényvilág, és inogni kezdene minden tápláléklánc és táplálékhálózat. Az idén 5. Beporzók napja e globális környezeti problémára hívja fel a figyelmet.
Immár öt éve annak, hogy civil polgári kezdeményezésként indult el egy új természetvédelmi jeles nap, a Beporzók napja (március 10.) megünneplése. Szakemberek, intézmények, civil szervezetek álltak támogatóként a javaslat mellé. Ma már országos eseményről beszélhetünk: múzeumok, könyvtárak, iskolák, óvodák, felsőoktatási intézmények, nemzeti parkok, önkormányzatok rendeznek valamilyen eseményt, amelyek vagy a beporzó rovarok életlehetőségeit javítják, vagy a róluk való ismeretek terjedését, az irántuk érzett empátiát segítik elő.

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös szervezésében került sor az ötéves Beporzók napja sajtótájékoztatójára. Az eseményen Bernert Zsolt, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum március 11-én, szombaton 9.00 és 14.00 között rendezi meg a Beporzók napját. Ezen a napon színes természettudományos ismeretterjesztő előadásokkal, interaktív programokkal és Európa legnagyobb beporzó-tárlatának bemutatásával várják az érdeklődőket a szervezők.

Buzár Ágota, a múzeum főigazgató-helyettese előadásában bemutatta a Zümmögés a múzeumban – Tehetsz Méh Többet! interaktív tárlatot, amely egyedülálló módon, rovarperspektívából mutatja be a méhek szerepét, felhívja a figyelmet a méhek és más beporzók globális pusztulásának beláthatatlan következményeire, és jó példát mutat a velük való együttélésre. A tárlat elsősorban az iskolás korosztályt célozza meg, a fiatalok akár egy biológiaóra keretében ellátogatva ismerkedhetnek meg a méhek és más beporzók munkájával és a mézfogyasztás jótékony hatásaival.

Zümmögés a múzeumban

A Beporzók napja esemény megszervezésében a múzeumok kulcsfontosságú szerepet töltenek be; nemcsak méhlegelők, rovarszállók telepítésével, amellyel példát mutatnak a látogató iskoláknak, óvodáknak, magánszemélyeknek, de kiállításaikkal, foglalkozásaikkal, online megjelenéseikkel is nagy hatást gyakorolnak a látogatókra, ismereteket terjesztenek, edukálnak, pozitív attitűdöt alakítanak ki

A múzeumi programok és a múzeumok támogató hozzáállása a beporzó rovarokhoz sokat segíthet abban, hogy az állampolgárok megértsék: át kell alakítanunk a gondolkodásunkat, segítenünk kell a rovarvilágot! Ennek legegyszerűbb módja a virágok ültetése, a virágokat látogató rovarok segítése vízzel, búvóhellyel, fészkelőhellyel.

 

Forrás: magyarmuzeumok.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> VÉDENI KELL A FECSKÉKET. MITŐL IS?

>> ÚJ VESZÉLYEK LESELKEDNEK A SÜNÖKRE