Melyik vers lett 2023 legjobb verse?


2023.09.05 - Balatonica
penne tinta régi íróasztal

Van kedvenc versetek? Kik a legnagyobb élő magyar költők? Olvassátok a műveiket? Ilyesmi kérdéseket hivatott felkavarni a Balatonfüreden évről évre megrendezett Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny. Az idei alkalomra 300 vers érkezett be, és már a fődíjas is megvan.




A Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre idén áprilisban írták ki a pályázatot, 300 költemény érkezett a kiírásra, a fődíjas Farkas Wellmann Endre A VÁNDOR című vadonatúj szövege lett. A verseny apropóján szeptember 8-9-én Balatonfüreden irodalmi fesztivált szerveznek.

A hagyományoknak megfelelően a Tagore sétányon Salvatore Quasimodo emlékfájánál tartanak ünnepséget, majd este hatkor az Anna Grand Hotel dísztermében adják át a költőverseny díjait. A díjazott költők ezúttal is felolvassák verseiket. A fesztivál keretében bemutatják Franco Cajani Visszapergetett álmok másodszor című kötetét, illetve Roberto Ruspanti Agrigentói sétány című regényét. Lesz irodalmi kerti-parti borkóstolóval és Bakos Árpád triójának koncertjével, Horváth Róbert vallásfilozófussal Stamler Ábel vallástudós beszélget, és kihirdetik a Hamvas Béla meghívásos esszépályázatot is.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt, amelyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az eddigi díjazottak között feltűnik Faludy György, Határ Győző, Orbán Ottó, Gergely Ágnes, Tóth Krisztina neve is. Közülük tudtok kedvencet választani?

 

Forrás: balatonfured.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> A VILÁG KEDVENC KAMASZKÖNYVEI

>> „VESZPRÉMBEN LENYŰGÖZÖTT A KULTURÁLIS PEZSGÉS”