Szezonális meglepetésekkel várnak a Bakony kincsei


2023.10.13 - Balatonica
Herendi gyár 1954

A Bakonyban nem csak a természet gazdagságát érdemes felfedezni, hanem többek között a herendi porcelánkészítés rejtelmeit vagy épp az ajkai üveggyártás történetét. Ettől a hétvégétől kezdve mindkét helyen különleges programokkal várnak.




HEREND

Október 14-én 10:30-tól a Herendi Látogatóközpont fabrikációs termében múzeumpedagógiai foglalkozás keretében ismerkedhettek meg a herendi porcelánok gyönyörű színeivel. Egy kifestő segítségével a porcelánfigurákat kelthettek életre akár egyedi színekkel is, de a bátrabbak egy igazi figurán is kipróbálhatják a festési technikákat. 14:30-tól lehetősétek lesz egy kicsit porcelánkészítő-mesterré válni és szakemberektől tanulhatjátok meg hogyan lesz egy nyers masszából élethű rózsa, vagy porcelánfigura. A látogatóközpont nem csak ezzel a két foglalkozással vár: a két workshop között például érdemes megnézni a Herendi Porcelánművészeti Múzeum aktuális kiállítását, amely az európai manufaktúrákba, egyedi stílusokba és korokba nyújt betekintést.

 

AJKA

Ha már megismerkedtetettek a porcelánkészítés rejtelmeivel, akkor jöhet az üvegművészet: Ajkán újra vár mindenkit a Kristály Múzeum! Az 1878 óta működő üveggyár 2019-ben fejezte be működését és ezzel egyidőben a múzeumot is bezárták, amelyet a városvezetés 2023 októberében nyitott újra. Az ajkai gyár magas minőségű termékei a világ számos pontjára jutottak el és népszerűsítették a magyar kézművesipart.  A kiállítás bemutatja a gyár működésének történetét, a kezdeti gyógyszeres fioláktól a luxus termékekig. A múzeum október 11-től előzetes bejelentkezéssel látogatható. 

 

Forrás: helloveb.hu, Fotó: FORTEPAN / 265811, Horvath Jozsef

KAPCSOLÓDÓ

>> AJKA ART CITY A MEGÚJÍTOTT KRIPTONGYÁRBAN

>> A HERENDI ÚJRAGYÁRTJA AZ ÖSSZETÖRT 15 MILLIÓS TRÓFEÁT