Még mindig eresztik a Balaton vizét


2024.03.02 - Balatonica
fehér ezüst csaptelep

December óta tart a vízeresztés a Balatonnál, hiszen a túl magas vízszint nagy károkat okozhat. Február 29. délutánja óta mintegy 50 százalékkal növelték a vízeresztés intenzitását a Balatonból, pár napja 126 centiméter volt az átlagos vízszint.




A Sió-zsilipet a tavalyi év utolsó napjaiban nyitották meg, majd két hónapon át csak „óvatos”, azaz kismértékű vízeresztés zajlott, miközben a téli, 110 centiben meghatározott maximálisan üzemi vízszintnél 10-15 centivel magasabb volt a tó vízszintje. Szombat reggel, a fokozottabb vízeresztés ellenére még nem mozdult a Balaton átlagos vízszintje, ami pár napja 126 centiméter (február 28-ra, két hét után csökkent egy centiméternyit) – a vízügy adatai és a HírBalaton tájékoztatása szerint.

 

Forrás: Sió-csatorna Facebook (Go Tamás)

 

A téli Balaton-átúszásra vállalkozók, a szombat reggel Siófoknál mért adat szerint 7,4 Celsius fokos vízben úszhattak a Tihanyrév hajóállomásnál, ahol teljes- (1250 m), fél- (625 m) és harmad távon (417 m), valamint úgynevezett "mini" távokban versengtek a bátor jelentkezők.

 

Forrás: vizugy.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI FOLYIK A SIÓ-CSATORNÁN?

>> E HÉTEN ESEDÉKES A SIÓFOKI HAJÓZSILIP ÁTADÁSA