Vár a mély! Március a barlangok hónapja


2023.03.07 - Balatonica
barlangrajz

Öt magyarországi nemzeti park, köztük a Balaton-felvidéki, idén márciusban kilencedik alkalommal rendezi meg a barlangok hónapját. Kedvezményes jegyárakkal, különleges programokkal várják az érdeklődőket. Extrém kúszások, fotós túrák, denevérles. Ugorjunk fejest a nem mindennapi élményekbe!




A Barlangoljunk! programsorozat célja Magyarország különleges barlangjainak bemutatása és népszerűsítése. Jelenleg mintegy 4200 barlang található az Országos Barlangnyilvántartásban, amelyek összes hossza több mint 300 kilométer. Öt nemzeti park egymással versenyezve kínál egyedülállóan vonzó programokat egész márciusra, a barlangok hónapjára.

 A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén elhelyezkedő Szemlő-hegyi-barlangban minden pénteken lehetőség nyílik egy felfedező túrán megtekinteni a népszerű barlang gyönyörű képződményeit. Vasárnaponként hazánk leghosszabb barlangja, a Pál-völgyi-barlang kínál extra szakvezetéses túrát, amely során egy geológus kalauzolja végig a mesebeli cseppkövek és különleges sziklaképződmények között a látogatókat. A Budai Vár-barlang márciusban egyéni és csoportos túrákat kínál kedvezményesen, amelyek alkalmával fény derül arra, hogyan alakultak át a természetes eredetű barlangüregek labirintusszerű pincékké. Különleges kedvezménnyel készül a Mátyás-hegyi-barlang is, ahol a Budai termálkarszt jelszó bemondásáért cserébe hétköznaponként kedvezményes jegyet tudnak vásárolni az érdeklődők.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park március második péntekén geotúrákat szervez a festői szépségű Koloska-völgybe, a Jókai-kilátóhoz és a látogatóközponttal kiegészült Lóczy-barlanghoz, ahol kedvezményes belépő váltása mellett interaktív kiállítással várják a résztvevőket. Ezen felül március második hetében barlangsétával egybekötött denevéres foglalkozásokat tartanak az igazgatóság munkatársai, legfőképp az óvodás és általános iskolás csoportoknak előre egyeztetett időpontokban. Március második szombatján Szentgáli tűzköves geotúrát rendeznek az ősember nyomában, ahol különleges barlangok, impozáns sziklafalak, izgalmas földtani értékeket mutató kőfejtők, gyönyörű erdei környezet, csodálatos kilátás, és mindenek előtt az őskori tűzkőbánya várja az érdeklődőket. A balatonedericsi Csodabogyós-barlang kúszva mászós extrém túrájáról a KeszthelyTV mutatott ízelítőt.

 

 

A Bükki Nemzeti Park többek között a Szent István-barlangban rendezett denevérles alkalmával szeretne bepillantást nyújtani a barlang történetébe, változatos formakincseibe, kialakulásába, valamint élővilágába, kiemelt figyelmet szentelve az itt telelő denevérekre és azok védelmére. A hónapban több szombaton is speciális hosszú túra folyamán lehet eljutni a sztenderd barlangi túrák során máskor nem érintett szakaszokra, mint a Fekete-terem és a Tordai-hasadék. Mindemellett ősrégészetre invitálnak a kiépítetlen Kő-lyukba, extrém overálos barlangtúrára a Létrási-vizesbarlangban, illetve természetvédelmi szakvezetéses túrára a Suba-lyukban és a Hór-völgyben.

A Duna-Dráva Nemzeti Park egyebek mellett fotós túrával hangolódik a neves hónapra, március második péntekén egy izgalmas programon fényképész szakvezető segítségével lesz lehetőség a cseppkövekben gazdag barlang képződményeinek fényképezésére amatőr és profi fotósok részére egyaránt. Másnap a Denevérmúzeumban érdekes tárlatvezetés keretében nyerhetnek betekintést a denevérek különleges világába a látogatók. A következő szombaton a Denevér tanösvényen, a területen előforduló állat- és növényvilág, illetve a természeti értékek mellett az érdeklődők megtekinthetik a mészkőterületekre jellemző formakincset is. A hónap utolsó szombatján barlangi földrajzóra során a gyerekek és az érdeklődő felnőttek egyaránt megismerkedhetnek a barlang különleges természeti képződményeivel és a cseppkövek növekedésének folyamatával.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén található Baradla-barlang különböző túralehetőségekre invitálja az érdeklődőket. Márciusban minden szombaton a Baradlamanó túrán van lehetőség betekinteni a barlang élőlényeinek mesés világába, illetve többet megtudni a barlangok keletkezéséről

A Barlangoljunk! kampány 2014-es elindulása óta csaknem 30 százalékkal növekedett az idegenforgalmi hasznosítású barlangok látogatószáma, mostanra átlagosan félmillió regisztrált látogató érdeklődik évente ezek iránt. További részletek a hónap túráiról és a foglalási lehetőségekről itt böngészhetők.

 

Forrás: csodalatosmagyarorszag / tvkeszthely

Fotó: Pixabay / Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÚJ PERSPEKTÍVÁK. A BALATON-FELVIDÉK BARLANGNÉZETBŐL

>> 5 FESTŐI TÓVIDÉK ÖT KONTINENSEN