Kihagyhatatlan magyar mozipremierek


2022.10.12 - Balatonica
mozigépész terme

Idén bővelkedünk a friss magyar mozifilmekben. Még műsoron van a Szia, Életem, a Nyugati nyaralás vagy a Magasságok és mélységek, de máris újabb bemutatókkal bővül a hazai kínálat. A leginkább várt öt címet szemezgettük ki nektek a 2022-es beharangozott megjelenések közül.




Vad Víz: Múlt és jelen

Történet: A tavalyi Vad Víz: Aqua Hungarica dokumentumfilm folytatása, újra Fehér Zoltán rendezésében. Míg az első rész Magyarország vizes élőhelyeit mutatta be lenyűgöző képek sokaságában, addig az idei kiadás a mesterséges vizeinknek néz utána. Tavaink 75%-a mesterséges, az élővilág is ehhez alkalmazkodott. Az egykori mocsarak helyén víztározók és halastavak vannak, amelyeket az ember működtet. Időszerű téma, látványos tálalás.

Bemutató dátuma: október 13.

 

Hétköznapi kudarcok

Történet: A magyar-cseh-szlovák koprodukcióban készüllt film Grosan Cristina (A legjobb dolgokon bőgni kell) második játékfilmje, és máris a rangos Velencei Filmfesztiválon mutatkozhatott be. A történetben három különböző életkorú nő (egy kamasz, egy anya, és egy megözvegyült feleség) próbál átvészelni egy különös napot, amikor is furcsa természeti jelenségek szakítják meg a hétköznapi történéseket. Az egyikben főszerepben Kerekes Vica.

Bemutató dátuma: október 27.

 

Veszélyes lehet a fagyi

Történet: Szilágyi Fanni első nagyfilmje egypetéjű ikertestvérekről szól, Adélról és Éváról. A két lány homlokegyenest másmilyen boldogulást választott: egyikük a munkájának, a másik a családjának él, miközben mindketten az ellentétes életmódról álmodoznak. Ahogy az lenni szokott, egy fiú érkezik a képbe, aki felkavarja az addigi állóvizet. A testvárpár mindkét tagját Stork Natasa játssza (Isteni műszak), a vágy közös tárgya fiút pedig Patkós Márton (A besúgó).

Bemutató: november 17.

 

Larry

Történet: Bernáth Szilárd szintén elsőfilmes alkotásában egy 21 éves vidéki juhpásztor próbálja rappeléssel orvosolni mások előtt szégyellt dadogását. Larry művésznéven rapper karrierbe kezd, váratlan népszerűségre tesz szert, és még egy országos tehetségkutatóba is beválogatják. A kitörésre vágyó dühös srácot Vilmányi Benett alakítja, a vallásba menekülő, egykor erőszakos apjátThuróczy Szabolcs.

Bemutató dátuma: december 1.

 

Átjáróház

Történet: Madarász Isti (Hurok) régóta várt romantikus filmje a hullaházban játszódik. A főszereplő Krisztián itt kap állást és itt látja viszont a lányt, akibe korábban szerelmes volt, csakhogy egy baleset halálos áldozataként. A szerelemnek viszont a halál sem szabhat gátat, így a két fiatal végül egymásra talál. Ebben segítségükre lesz a szellemvilág, habár egy túlvilági szellemlény (Kulka János) mindent megtesz, hogy meghiúsítsa a mesebeli románcot.

Bemutató dátuma: december 8.

 

Forrás: Film.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ELKEZDŐDÖTT A BUJTOR ISTVÁN FILMFESZTIVÁL

>> ÁTADTÁK AZ IDEI MAGYAR MOZGÓKÉP DÍJAKAT