Magyar fellépőkkel teljes a line-up a 12. Jazzpikniken


2024.04.19 - Balatonica
mikrofon kék háttérrel

A 12. Jazzpiknik ismét Paloznakra invitálja a magyar jazzélet legizgalmasabb formációit, hogy a nemzetközi előadók mellett a jazz hazai élvonala is képviseltesse magát. A tehetséggondozás mindig kiemelt helyen szerepelt a Jazzpiknik életében, az idei fesztivál is számos fiatalnak nyújt fellépési lehetőséget az intimebb hangulatú, jazz-fókuszú színpadain.




A 2017-ben elhunyt Fábián Julinak emléket állító színpadon minden évben a hazai jazz jeles művészei lépnek fel, hogy a nemzetközi előadók mellett a magyar jazz élvonala is képviseltesse magát. Az idei Pikniken többek között olyan művészekkel találkozhatunk itt, mint a Pénzes Máté és a Zseb formáció, a The Qualitons, vagy a New Fossils. Az 51 éves Bummm! című LGT lemez előtt tiszteleg a Pénzes Máté és a Zseb, azaz a Blahalouisianából és a Black Circle Orchestrából ismert billentyűs, Pénzes Máté formációja. A Na Bummm! című anyaguk a ‘73-as lemez újraértelmezése.

Az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi érdeklődését kiváltó The Qualitons az első magyar zenekarként kapott meghívást Amerika egyik legmenőbb, új zenék felfedezésére specializálódott rádiójába, a KEXP ikonikus stúdiójába. Koncerteztek külföldön, Németországtól kezdve Spanyolországon át Franciaországig; állandó fellépői voltak különböző showcase fesztiváloknak, meghívást kaptak a texasi SXSW fesztiválra is, ahol a JanSport versenyét meg is nyerték. Három nagylemezzel egy elsöprő sikert arató, a legendás Kex zenekar előtt tisztelgő Kexek című EP-vel, illetve egy dupla teltházas lemezbemutatóval a hátuk mögött 2022 tavaszán, a csúcson jelentették be feloszlásukat. A történet azonban itt mégsem ért véget. Az alkotó közösségként működő formáció néhány tagja elvárások nélkül, a zenélés öröméért újra összejött a próbateremben. Így született újjá a The Qualitons, amely jelenlegi felállásában (Boros Levente, Hock Ernő, Menyhei Ádám, Szőke Barna, Weil András) egy új fejezetet nyit a zenekar történetében.

A New Fossils egy friss hazai szupergroup, akik az izlandi ADHD zenekart is lenyűgözték, miután a saját koncertjük után megnézték a magyarokat egy lakáskoncerten. A tagok a magyar és nemzetközi jazz- és könnyűzenei élet aktív muzsikusai, akik a folyamatos útkeresés és az ellentétekben rejlő feszültségek mellett tették le a voksukat. Zenéjüket átszövi az elvágyódás, miközben a végeredmény egyértelműen kapcsolódik a kortárs urbánus jazz legutóbbi vonulatához. Dalközpontú szerzeményeiket hol elektronikával, hol pedig improvizációval emelik magasabb szintre. 

A további két kisebb színpadon a jazz és társműfajainak jeles képviselői varázsolják el a fesztiválozókat; a MÜPA Jazz Showcase 2024tehetségbörzén a Claudia Raquel Quintet nyerte el a Paloznaki Jazzpiknik különdíját, ezáltal fellépési lehetőséget kapott az idei Pikniken. A formáció zenéje a jazz és más zenei irányzatok fúziójára épül, köztük jelentős hangsúlyt kap a dél-amerikai zene, hiszen a zenekar felépítése és az énekesnő, Castagno Claudia autentikus interpretációja is erre predesztinálja őket.

A teljes line-upot itt böngészhetitek végig.

 

Forrás: Hello Hungary, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> SZENT GYÖRGY-HEGYEN KÉTSZER IS BULIZHATUNK

>> NAGYON BALATON: VILÁGELSŐ ZENÉK EGÉSZ NYÁRON