Ma született Mickey egér


2022.11.18 - Balatonica
mickey mouse felvonul

Walt Disney kisegere először a Willie gőzhajó című 7 perces rövidfilmben jelent meg nyilvánosan 1928. november 18-án. Ezt a napot a rajongók azóta hivatalosan Mickey Mouse születésnapjaként ismerik el. Az amerikai popkultúra jelképe legalább annyira ismert, mint az amerikai zászló és a Fehér Ház.




Mickey egér a Disney márka ikonikus figurája. De nem sokon múlott, hogy egyáltalán életre keljen. A kisegeret ugyanis Walt Disney korábbi sikeres alkotásának, az Oswald, a szerencsés nyúlnak a helyettesítésére hozták létre. Az Oswaldot a Disney stúdió készítette a Universal Studios számára, hatalmas sikerre. Disney megkérte a munkáltatóját, hogy növelje a stúdió költségvetését, ehelyett 20 százalékot levágtak a büdzséből. Disney ezek után nem volt hajlandó aláírni az új szerződést, befejezte szerződése utolsó Oswald-képregényét, és egyben befejezte a Universalnál végzett munkáját.

Két hűséges animátorral, Ub Iwerksszel és Les Clarkkal Walt Disneynek a nulláról kellett kezdenie. Ettől fogva minden szerződésében kikötötte, hogy a cége által készített karakterek minden joga az övé. Mickey-hez az ihletet egy szelídített egér adta egykori íróasztalánál Kansas Cityben. A karakter eredeti neve Mortimer egér volt, amíg felesége, Lillian meg nem győzte, hogy változtassa meg, és végül így született meg az idén 94 éves Miki egér.

Az indulás egyébként meglehetősen döcögősre sikeredett. 1928. május 14-én Mickey elsőként a Plane Crazy című rajzfilm rövid tesztvetítésén jelent meg, de nem sikerült lenyűgöznie a közönséget, és nem vonzotta a terjesztőket. Walt ezután elkészített egy második Mickey-rövidfilmet The Gallopin’ Gaucho címmel, amely szintén visszhangtalan maradt. Végül a Willie gőzhajónak (Steamboat Willy) sikerült berobannia, amelyet a Steamboat Bill, Jr. című Buster Keaton-film paródiájának szántak, és ami azonnal forgalmazóra és célközönségre talált. Sikere azóta is töretlen.

 

Forrás: abc7 news, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> KÍSÉRTETJÁRTA RAJZFILMEK A HALLOWEEN HÉTVÉGÉRE

>> MANÓAJTÓKAT REJT EL AZ ORSZÁGBAN A FIATAL MŰVÉSZ