Leszünk még 8 milliárdnál is többen?


2022.11.23 - Balatonica
tömeg fehér ruhában

A múlt héten bejárta a világsajtót, hogy az ENSZ számításai alapján elértük a 8 milliárdos össznépességet, 11 évvel azután, hogy 7 millárdnyira nőttünk. Adja magát a kérdés, hogy meddig gyarapszunk még és mi jön ezután? Szerencsére már ezekre a kérdésekre is kész a válasz.




Cirka 50 év alatt megduplázódott a bolygónk humán lakossága. 1800 körül voltunk 1 milliárdan, 1900-ra a szám 2 milliárdra nőtt, 1960-ban 3 milliárdra, azóta pedig annyira belehúztunk, hogy minden újabb évtized plusz egy milliárddal dobta meg a végösszeget. És mit jósolnak a népességkutatók az előttünk álló időszakokra? Ha lehet hinni a számításoknak, a növekedés továbbra sem áll meg. 2037 táján érjük el a 9 milliárdot, majd nagyjából 2058-ra a bűvös 10 milliárdot. Azonban a tudósok egyetértenek abban, hogy ennél magasabbra már nem mászik fel az érték, azaz lesz egy csúcspont, ahonnan fogyni kezd a számunk. 

A népességszám növekedésének befagyása azért valószínűsíthető, mert a világ fejlett részén már bekövetkezett. Ironikus módon a világ jómódban élő fele pontosan ugyanakkor (az 1960-as években) döntött úgy, hogy nem szeretne átlag 2 gyereknél többet nevelni egy családban, amikor a világ másik fele rapid mód megnövekedett (az oltásoknak köszönhetően visszaszorult a gyerekhalálozás), ráadásul az átlagéletkor is fokozatosan magasabb lett, emiatt hirtelen túl sokan lettünk. Jelenleg még azt tapasztaljuk, hogy például a legszegényebb szub-szaharai országok (Kongó, Tanzánia, Etiópia, Nigéria) nőnek magukhoz képest a leggyorsabban, de előbb-utóbb az ő társadalmi és technológiai környezetük is odáig fejlődik, hogy racionalizálni fogják a gyerekvállalást. A kulcs mozzzanat a női lakosság szexuális felvilágosítása szokott lenni. 

A fenyetegetés tehát nem abban áll, hogy túlnövünk a bolygón, hanem hogy a rászoruló vidékek fenntarthatatlanul besűrűsödnek, illetve aránytalanul sok idős embert kell eltartania az aktívan dolgozó rétegeknek. 2050-re a becslések szerint 6-ből 1 ember nyugdíjas (65 év feletti) lesz, a globális várható élettartam pedig már most 73 év, tehát az erőforrások megteremtése lesz az igazi kihívás, főleg a készleteikhez képest túlnépesedett országokban. Még egy hírértékű bejelentés kapcsolódik az eddigiekhez: jövőre India túlszárnyalja Kína lakosságszámát, ráadásul néhány évtizeden belül akár a sokszorosára is nőhet az előnyük, tekintve, hogy a kínaiak gyerekvállasási kedve ismert történelmi okokból drasztikusan visszaesett mostanra. 

 

A képen az 1 milliósnál nagyobb városokat jelzi a térkép. 1800-ban az emberek mindössze 3 %-a élt városokban, 1950-re 70%-uk lesz városlakó.

 

Forrás: BBC / UN, Fotó: Unsplash / Wikipedia

KAPCSOLÓDÓ

>> FENNTARTHATÓ JÓLÉT – HOGY CSINÁLJUK?

>> A HÉT IDÉZETE: A VÁGYAK NETOVÁBBJÁRÓL